Vlada išče dodatne milijone za proračun

Vlada predlaga Dursu, naj s komunikacijo spodbuja zavezance, da bodo radi plačevali davke.

Objavljeno
04. oktober 2012 13.37
SLOVENIJA,LJUBLJANA, 7.11.2011, DAVCNA ULICA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana – Vlada prešteva denar, ki bo na voljo za novi proračunski leti, in načrtuje, iz katerega vira bi še bilo mogoče izpuliti dodatne milijone. Priložnost za večje davčne prilive vidi tudi v »izboljšani komunikaciji in komunikacijskih načinov Dursa z zavezanci«.

Vlada načrtuje, da bo leta 2013 za državni proračun na voljo največ 9,537 milijarde evrov, pri čemer bo primanjkljaj znašal 1,008 milijarde evrov, torej predvideva za približno 8,5 milijarde evrov prihodkov. Za leto 2014 načrtuje še za več sto milijonov nižje izdatke in prihodke. Pri tem se opira na izračune iz jesenske napovedi vladnega Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Na ministrstvu za finance ni bilo mogoče izvedeti, ali je vlada pri svojem uradu naročila tudi izračune o učinkih višje obdavčitve z davkom na dodano vrednost pri izbranih dejavnostih, za katere zdaj velja 8,5-odstotna, znižana stopnja davka na dodano vrednost (DDV), grozi pa jim obdavčitev s splošno, 20-odstotno.

»Ministrstvo za finance ob vsaki pripravi proračunov predvidi veliko različnih situacij in s tem povezanih simulacij. Nekatere od teh so narejene v sodelovanju z Umarjem, konkretnih izračunov različnih simulacij pa javnosti ne nameravamo pojasnjevati, saj gre za vmesni korak pri pripravi različnih predlogov,« pojasnjujejo na ministrstvu za finance.

To se zavzema za uporabo višje davčne stopnje vsaj pri časopisih in publicistiki, hrani za male živali, uporabi športnih objektov in storitvah javne higiene. Po izračunih ministrstva bi v državni proračun tako pridobili približno 60 milijonov evrov na leto. V davčni stroki o tolikšnem izkupičku pri zgolj štirih izbranih dejavnostih dvomijo – po nekaterih ocenah bi na primer dvig znižane stopnje za eno odstotno točko pri vseh izdelkih in storitvah, za katere velja, državi zagotovil od 40 do 50 milijonov evrov.

Gibanja davčnih prihodkov letos niso spodbudna: v prvem polletju so prihodki državnega proračuna dosegli 3,7 milijarde evrov ali 47,6 odstotka zneska, predvidenega v letošnjem proračunskem rebalansu. »Realizacija prihodkov v prvi polovici leta 2012 je za 4,4 odstotka nižja glede na enako obdobje lani.

K temu so največ prispevali nižji prihodki iz davka od dohodka pravnih oseb, manj dohodnine in manj davka na dodano vrednost,« je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič. Splošne gospodarske in finančne okoliščine ne kažejo, da se bodo davčni prilivi slovenskega proračuna precej zvišali zaradi povečane dejavnosti najpomembnejših skupin zavezancev.

Tako vlada išče vire, iz katerih bi še iztisnila milijone za davek. Njeni analitiki ocenjujejo, da bo država prihodnje leto s spremembo zakona o financiranju občin znižala povprečnine in tako prihranila 171 milijonov evrov. Sivo ekonomijo namerava vlada omejiti, zavezance pa spodbuditi k plačevanju davkov, od česar si obeta dodatnih 50 milijonov evrov. Dursu predlaga, naj zasnuje komunikacijsko kampanjo za obveščanje javnosti.