Vlada: 8,5% DDV je »subvencija«

Palica bo najbolj udarila po majhnih: pričakovanja vlade najbrž pretirana, zapitek bodo plačali razdrobljeni ponudniki.

Objavljeno
08. oktober 2012 20.32
Posodobljeno
08. oktober 2012 21.00
SLOVENIJA,SEMPETER,17.8.2011,NAJVECJA PLEZALNA STENA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana – Nižja stopnja DDV je v resnici prikrita subvencija za ponudnike, pomoč pred konkurenco, ugotavlja vlada Janeza Janše, ki predlaga spremembe in dopolnitve zakona o DDV. Z njimi krajša seznam blaga in storitev z znižano, 8,5-odstotno stopnjo.

»Čudim se oceni vlade, da bo uvedba splošne, 20-odstotne stopnje davka namesto znižane pri majhni skupini zavezancev proračunu prinesla kar dodatnih 70 milijonov. Še vedno menim, da bi bilo bolj smiselno dvigniti splošno stopnjo davka za eno ali dve odstotni točki,« razmišlja generalni sekretar Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darko Končan. Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da ocene finančnih učinkov dviga stopnje DDV »pripravljajo na podlagi statističnih podatkov po vrednosti blaga in storitev, ne po davčnih zavezancih«.

Iz Priloge I k zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV), ki zagotavlja obračun dajatve po 8,5-odstotni znižani stopnji, vlada umika hrano za hišne živali, čiščenje oken in čiščenje zasebnih gospodinjstev, storitve javne higiene, uporabo športnih objektov, frizerske storitve, dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja ter časopise in publicistiko. Danes še ni mogoče reči, kako se bodo izbrani ponudniki blaga in storitev spoprijeli z višjo stopnjo: presoditi bodo morali, kolikšen del dodatnega davka smejo prenesti na končnega kupca.

»Po 1. januarju pričakujem velike podražitve pri komunali. Nemogoče je, da se to ne bi zgodilo, posebej ker bo vlada hkrati odmrznila cene komunalnih storitev. Pričakujem, da bo dražja tudi rekreacija v športnih objektih, tudi različne športne dejavnosti za otroke, čeprav gre za zdravje,« ugotavlja Darko Končan.

Vlada v predlogu zakona ugotavlja, da so znižane davčne stopnje pri izbranih skupinah blaga in storitev pravzaprav prikrite subvencije za ponudnike, ki jih smejo uporabljati. Koliko je torej v gospodarstvu uživalcev tega »privilegija«? V registru davčne uprave je 102.984 zavezancev za davek na dodano vrednost, a ne morejo povedati, koliko jih (večinoma) ponuja blago in storitve z znižano davčno stopnjo. Po podatkih obrtno-podjetniške zbornice (OZS) je v Sloveniji registriranih 2667 frizerskih dejavnosti, 1090 cvetličarskih in vrtnarskih ter 1204 čistilci objektov.

Predsednik sekcije frizerjev pri zbornici Mitja Sojer ocenjuje, da skoraj 80 odstotkov frizerjev sploh ni davčnih zavezancev. V gospodarski zbornici med svojimi člani naštejejo kakšnih 60 izdajateljev časopisov, publikacij in drugega tiska.

Breme višje stopnje DDV se bo očitno zgrnilo na majhen izbor zavezancev. »Na slabšem bodo manj organizirani in razdrobljeni ponudniki, pritiskali bodo monopolni kupci,« pričakuje izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek.