Vlada zagotovila finančno spodbudo za dve podjetji: AHA Modi in BSH

Vlada je pripravljena s skoraj 14 milijoni evrov pomagati BSH Hišni aparati Nazarje in družbi Aha Moda za načrte v Muri.

Objavljeno
28. april 2011 13.40
Posodobljeno
28. april 2011 14.37
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana - Vlada je včeraj za dve tuji naložbi odobrila skupaj skoraj 14 milijonov evrov finančne spodbude, je po zasedanju vlade povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Za podporo (avstrijski) družbi BSH Hišni aparati Nazarje, ki načrtuje razširitev in diverzifikacijo proizvodnje malih gospodinjskih aparatov v Sloveniji, bo država v štirih letih priskrbela 7,890 milijona evrov spodbud.

Družbi Aha Moda - katere ustanovitelja sta poslovna in zasebna partnerja Mojca Lukančič in Nigel Buxton, lastnika še več drugih podjetij Aha - bo država pomagala s 5,815 milijona evrov finančne spodbude za vzpostavitev sodobnih poslovnih procesov in revitalizacijo blagovne znamke Mura. Družba BSH Hišni aparati, ki sta jo ustanovili družbi Bosch in Siemens, namerava z naložbo, vredno 26,3 milijona evrov, odpreti 51 novih delovnih mest. Konec lanskega leta je imela družba 1100 zaposlenih: v letu 2010 so izdelali 6,5 milijona aparatov, skoraj milijon več kot leta 2009. Družba Aha Moda z britanskim soustanoviteljem, kakor je poudarila ministrica Darja Radić, načrtuje, da bo v dveh letih z novo naložbo zaposlila še 920 delavcev. Podjetje namerava v vzpostavitev sodobnih poslovnih procesov in revitalizacijo blagovne znamke Mura vložiti 19 milijonov evrov. »To bo nova priložnost za tekstilno industrijo v Pomurju,« je napovedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Ministrica je povedala, da bo družba BSH Hišni aparati Nazarje širila svojo proizvodnjo oziroma vzpostavila novo proizvodnjo malih gospodinjskih aparatov ter aparatov za pripravo kave in kavnih napitkov v Sloveniji. »Odprli bodo 51 novih delovnih mest v Savinjski regiji. Ključno pri tem projektu je, da bo investicija precej velika, saj je njena vrednost 26,4 milijona evrov. Država bo v štirih letih prispevala 7,890 milijona evrov. Pomembno pri tej naložbi, ki sicer ne prinaša veliko novih delovnih mest, je, da bo v okviru proizvodnje vzpostavljen razvojni oddelek. Predvideno je sodelovanje z Institutom Jožef Stefan in s fakulteto za strojništvo,« je povedala ministrica za gospodarstvo.

O naložbi za oživljanje Murine blagovne znamke je dejala, da so ustanovitelji družbe z omejeno odgovornostjo Aha Moda angleško podjetje Buxton Invest Limited in še nekaj slovenskih podjetij. »Družba Aha Moda bo kot projektno podjetje odkupila podjetje Mura in partnerji v stečaju. Kupila bo poslovne prostore, opremo ter s posodobitvijo proizvodnje in organizacije z uvajanjem novih poslovnih modelov v dveh letih zaposlila 920 delavcev v Pomurski regiji, kar skupaj s 600 že zaposlenimi, ki jih bo Aha Moda prevzela, v prihodnjih letih pomeni 1500 ohranjenih delovnih mest v Pomurski regiji,« je povedala Darja Radić.

Ministrica je dejala še, da bo morala družba Aha Moda na poti k načrtovani naložbi premagati še eno oviro: »Aha Moda bo zdaj najprej kandidirala na dražbi za nakup prostorov, ki bo 30. maja. Seveda je to prvi pogoj - če ji bo uspelo na dražbi, bo nadaljevala investicijo. Preden so se odločili, da bodo sodelovali na dražbi, so hoteli zagotovilo oziroma so morali imeti pokrito finančno konstrukcijo, saj gre vendarle za 19 milijonov evrov.« Delov dopisnik Ivan Gerenčer je o omenjeni dražbi poročal: »Po že drugi odločitvi okrožnega sodišča bodo največja delujoča družba Mura in partnerji in družba Mura Zagreb, večji del nepremičnin in premično premoženje v uporabi Mure in partnerji ter dve blagovni znamki (Mura in e.mura) na drugi dražbi naprodaj po začetni ceni 9,649 milijona evrov.«