Vlada zavrnila koncesijo družbi Alea Iacta za igralnico v Vrtojbi

Alea Iacta: Zavrnitev je nerazumljiva, saj gre za realen projekt, z jasno finančno konstrukcijo.

Objavljeno
01. december 2011 13.42
Posodobljeno
01. december 2011 14.12
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana/Nova Gorica - Vlada je danes zavrnila zahtevo družbe Alea Iacta za dodelitev koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnem salonu v Vrtojbi. Ugotovila je, da je na širšem goriškem območju obstoječa ponudba zadostna in da bi prekomerno povečevanje obsega ponudbe lahko negativno vplivalo na poslovanje obstoječih ponudnikov, poroča STA.

Kot je po seji vlade sporočil urad vlade za komuniciranje, je vlada zahtevo zavrnila, ker je ugotovila, da je na širšem goriškem območju tako z ekonomskega kot tudi družbenega vidika zasičenosti obstoječa ponudba posebnih iger na srečo v igralnih salonih zadostna, da dodatna ponudba posebnih iger na srečo realno ne bo prinašala pričakovanih rezultatov iz poslovanja in da bi prekomerno povečevanje obsega tovrstne ponudbe lahko negativno vplivalo na poslovanje obstoječih ponudnikov posebnih iger na srečo.

V Alea Iacta so v sporočilu za javnost zapisali, da so presenečeni nad odločitvijo vlade, saj zasnova projekta namreč v celoti sledi usmeritvam Strategije razvoja igralništva, ki jo je vlada sprejela decembra lani. Poleg pravnoformalnih nejasnosti, ki izvirajo iz odločitve vlade, je takšno ravnanje, so zapisali, "v času poglabljajoče gospodarske krize, napovedih o recesiji in kontinuiranem povečevanju nezaposlenosti, milo rečeno nerazumljivo. Sploh zaradi dejstva, ker je projekt Sailaway, v nasprotju z nekaterimi drugimi, realen, v prostor umeščen projekt z jasno finančno konstrukcijo, pridobljenimi zemljišči in soglasjem lokalne skupnosti."

Alea Iacta je v Vrtojbi, v neposredni bližini Hitovega igralnega salona Drive In, načrtovala gradnjo igralniško-zabaviščnega centra. V projektu Sailaway naj bi na 30.000 kvadratnih metrih v kompleksu poleg igralnega salona zgradili še center s stezami za bowling, videoarkadnimi igrami, biljardnimi mizami, zunanjo karting progo, notranjim golf igriščem, zunanjim in notranjim bazenskim kompleksom, multipleks s petimi kinodvoranami, gostinskimi lokali z različno ponudbo ter hotelskim delom s 150 sobami na ravni štirih in petih zvezdic.

Glede podpore projektu so bili razdeljeni svetniki občinskega sveta Šempeter-Vrtojba, ki so nato septembra - potem ko so o tem razpravljali že na sejah julija in avgusta, pojavljala pa so se tudi anonimna pisma, ki so govorila o številnih ozadjih pri lobiranju in prodaji zemljišč, na katerem naj bi stal projekt - v tajnem glasovanju dali soglasje za pridobitev koncesije.