Vsa evrska gotovina že v Sloveniji

V petek se bo zaključila predoskrba bank z evrsko gotovino, prebivalci pa bodo lahko kupili začetne pakete evrskih kovancev s slovenskimi motivi.

Objavljeno
14. december 2006 14.23
Ljubljana – Slovenija je vstopila v sklepno fazo priprav na uvedbo evra. V petek se bo zaključila predoskrba bank z evrsko gotovino, prebivalci pa bodo lahko kupili začetne pakete evrskih kovancev s slovenskimi motivi. "Vsa evrska gotovina je z današnjim dnem v Sloveniji. Menimo, da smo na evro dobro pripravljeni," je poudaril član sveta Banke Slovenije Božo Jašovič.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci Banke Slovenije in Združenja bank Slovenije, se predoskrba bank z evrsko gotovino, ki se je začela septembra, zaključuje. Po njegovih besedah v procesu oskrbe trgovcev in drugih subjektov z evrsko gotovino ni bilo nikakršnih pritožb in znakov, da si se kaj zatikalo. "Glavne aktivnosti so za nami, urejamo še zadnje podrobnosti, da bi bila uvedba evra kar najbolj učinkovita," je dejal.

Bančni sistem naj bi bil pripravljen na evro

Vodja področja poslovanja s prebivalstvom pri Združenju bank Slovenije Slavko Cimprič je navedel, da so testiranja v bankah pokazala, da je bančni sistem na evro pripravljen. Banke bodo od petka naprej prebivalcem prodajale začetne pakete evrskih kovancev s slovenskimi motivi. "Paketi niso namenjeni oskrbi z evrsko gotovino, temveč spoznavanju evrskih kovancev, ki imajo na eni strani slovenske motive," je pojasnil.

Ob tem je spomnil, da se bo te evrske kovance smelo uporabljati šele s 1. januarjem 2007, ko bo evro postal zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji, kar bo na paketih tudi posebej označeno. Cimprič je poudaril tudi, da vsi evrski kovanci, ne glede na nacionalno stran, veljajo za zakonito plačilno sredstvo v vsem območju evra.

Dvojni obtok do 14. januarja

Sogovornika sta ponovila nekaj pomembnih stvari pri uvedbi evra v Sloveniji. Dvojni obtok tolarske in evrske gotovine bo trajal od 1. januarja do vključno 14. januarja 2007. Nato bodo banke brezplačno zamenjevale tolarje v evre do vključno 1. marca, potem pa bo brezplačna menjava možna v Banki Slovenije.

Vsi bankomati naj bi začeli delovati do konca novoletnega dne

V času prehoda na evro bo delovanje POS-terminalov prekinjeno od 31. decembra od 23. ure do 1. januarja 2007 do 1. ure zjutraj. Delovanje bankomatov bo prekinjeno od 31. decembra od 21. ure do 24. ure, nato pa bodo začeli delovati glede na regijsko pokritost in obiskanost. Vseh 1524 bankomatov, ki bodo po novem izplačevali bankovce za 10 in 20 evrov, naj bi delovalo do konca novoletnega dne. "Računamo, da bi jih do 4. ure zjutraj delovalo več kot 65 odstotkov; v Ljubljani 176, v Mariboru 65 itd.," je nanizal Cimprič.

Na prva dva dneva v letu 2007 bodo izbrane poslovalnice v 42 krajih po Sloveniji od 10. do 14. ure zamenjevale tolarje v evre in večje evrske apoene v manjše. Če se bo pri delovanju bankomatov kaj zataknilo, bodo banke odprle rezervne poslovalnice, kjer bodo njihove stranke lahko dvigovale tudi gotovino. "Omejitev dviga se bo najverjetneje gibala okoli 200 evrov," je dejal Cimprič.

Prehod na evro bo imel za vse pogodbe nevtralen vpliv

Viceguverner Andrej Rant je med drugim povedal, da ima prehod na evro za vse pogodbe nevtralen vpliv, torej ni treba ničesar spreminjati. Pri tem pa se bodo na primer valutne klavzule v pogodbah, dogovorjene na evro, samodejno ugasnile, saj bo evro postal domača valuta, je opozoril.