Vse več blaga v Rusijo in Južno Korejo

Eurostat: Presežki v trgovini članic EU s tretjimi državami so predvsem posledica velikega zmanjšanja uvoza.

Objavljeno
18. september 2012 20.34
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana – Evrsko območje je imelo julija letos v trgovini s svetom kar 15,6 milijarde evrov presežka, medtem ko ga je imelo julija lani le 2,1 milijarde. Celotna EU pa je imela julija letos v trgovini s tretjimi državami 3,1 milijarde evrov presežka, medtem ko je imela v istem mesecu lani kar 10,9 milijarde evrov primanjkljaja. Vendar so presežki v trgovini članic EU s tretjimi državami predvsem posledica velikega zmanjšanja uvoza.

Eurostat je objavil, da ima največji trgovinski presežek Nemčija, v letošnjem prvem polletju je znašal kar 92,4 milijarde evrov. Na drugem mestu lestvice držav EU z največjim zunanjetrgovinskim presežkom je Nizozemska (25,6 milijarde evrov), na tretjem pa Irska (20,9 milijarde evrov).

V vrhu evropske lestvice držav z največjim zunanjetrgovinskim primanjkljajem je Velika Britanija, saj ga je imela v letošnjem prvem polletju za kar 73,8 milijarde evrov. Sledita ji Francija (43,9 milijarde evrov) in Španija (18,9 milijarde evrov).

Eurostatova analiza menjave članic EU s tretjimi državami kaže, da ima Unija še vedno daleč največji primanjkljaj v energetski bilanci. V letošnjem prvem polletju je namreč v tem segmentu imela 208,6 milijarde evrov primanjkljaja, v istem času lani pa 187,2 milijarde. V menjavi industrijskega blaga pa je v istem primerjalnem obdobju presežek poskočil z 112,1 milijarde evrov na 167,8 milijarde.

Sicer pa je trgovinski presežek EU v letošnjem prvem polletju v veliki meri rezultat zmanjšanja uvoza ter bolj dinamičnega izvoza evroobmočja in celotne Unije v letošnjem prvem četrtletju.

OECD je objavil, da sta se blagovni izvoz in uvoz največjih gospodarstev na svetu, skupaj z evropskimi, v letošnjem drugem četrtletju precej zmanjšala. Izjema je le Kitajska, ki je izvoz povečala za kar 12,8 odstotka, kar je največja stopnja rasti po prvem četrtletju leta 2007.

Nemčija je v letošnjem drugem četrtletju uvoz zmanjšala za 3,5 odstotka, izvoz pa za 2,5 odstotka. Sočasno se je francoski uvoz zmanjšal za kar 4,7 odstotka in izvoz za 2,5 odstotka, Italijani pa so v letošnjem drugem četrtletju vrednostno na tujem kupili 2,8 odstotka manj blaga kot v prvem, izvozili pa so ga 2,4 odstotka manj; britanski uvoz se je v istem primerjalnem času zmanjšal za 1,1 odstotka in izvoz za 4,2 odstotka.

Uvoz ZDA, največje evropske zunanjetrgovinske partnerice, se je v letošnjem drugem četrtletju zmanjšal za pol odstotka, izvoz pa se je za 1,1 odstotka povečal. Mimogrede, EU je imela v menjavi z ZDA v letošnjem prvem polletju 40,6 milijarde evrov presežka.

Japonska je uvoz v letošnjem drugem četrtletju povečala za 0,4 odstotka in izvoz za 1,6 odstotka. Med državami BRIKS pa je imela Kitajska, kot rečeno, zavidljivo rast izvoza, medtem ko je uvoz v drugem četrtletju povečala za le 2,5 odstotka.

V Indiji se je uvoz v istem primerjalnem času zmanjšal za kar 13 odstotkov in izvoz za 4,3 odstotka, ruski uvoz se je zmanjšal za 4,6 odstotka in izvoz za kar 8,3 odstotka. Za toliko se je skrčil tudi južnoafriški izvoz, medtem ko se je uvoz te države zmanjšal za 0,7 odstotka.