Za nami je rekordna turistična sezona

Za krepitev in prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije prihodnje leto pet milijonov evrov.

Objavljeno
28. september 2012 13.39
Posodobljeno
28. september 2012 13.56
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo

Ljubljana – V poplavi slabih novic napovedujejo sveži statistični podatki rekordno turistično sezono, ugotavlja generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar. Po deviznem prilivu gre za rekord vseh časov, po številu nočitev pa po osamosvojitvi.

V osemmesečju je bilo letos za 3,1 odstotka več turistov, ki pa so povprečno uživali krajši čas, tako da je bilo število nočitev večje za 1,4 odstotka. Tujih turistov je bilo za 6,1 odstotka več, njihovih nočitev pa za 5,6 odstotka več kot lani; domačih turistov je bilo za 2,3 odstotka manj, njihovih nočitev pa za 4,4 odstotka manj. Devizni priliv je bil v letošnjem sedemmesečju za tri odstotke večji kot v lanskem.

V izjavi zadovoljnega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava je zapisano, da je delež pri zategovanju pasu v javnih financah res prispeval tudi turizem, bo pa v okviru projekta o krepitvi prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije Slovenska turistična organizacija (STO) za promocijo dobila štiri milijone evrov evropskih sredstev. STO pa bo sama prispevala milijon, je pojasnil Marjan Hribar.

V smislu skorajšnje združitve treh agencij (STO, Japti in Tia) je Hribar napovedal, da bo nova agencija ohranila status nacionalne turistične organizacije, in tudi sicer po 1. januarju 2013, ko naj bi zaživela, večjih sprememb ne bo. Direktorica STO Maja Pak odločitve vlade o združitvi ne komentira, želi pa, da turizem ohrani vsa sedanja delovna področja in poslanstvo, lažje trženje slovenskega turizma v tujini.

Tujci so ustvarili že več kot tri petine nočitev. Med njimi je bilo kljub krizi še vedno največ Italijanov, sledili so jim turisti iz Nemčije, Avstrije in Nizozemske, ki jih je bilo letos za kar tri desetine več kot lani, tako da so prehiteli goste iz Ruske federacije. Vendar prav gostje iz Rusije najdlje ostajajo pri nas: povprečno prenočijo šestkrat, v zdraviliščih, ki med ciljnimi destinacijami prevladujejo pri vseh gostih, pa ostajajo kar deset dni.