Začel delovati slovensko-libijski klub prijateljstva

Maja ustanovljeni slovensko-libijski klub prijateljstva želi poglobiti gospodarske in druge vezi med državama.

Objavljeno
31. oktober 2011 07.09
Posodobljeno
31. oktober 2011 07.15
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − V klubu je ta čas 26 posameznikov in predstavnikov podjetij, njihov cilj pa je, da prerastejo v poslovni klub, so sporočili iz javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti), ki je podprla ustanovitev kluba.

Slovensko-libijski klub prijateljstva bo tako slovenskim kot libijskim podjetjem nudil pomoč pri navezavi stikov s potencialnimi poslovnimi partnerji ter omogočal redne stike in navezavo neformalnih stikov med podjetji in vladnimi institucijami, piše Slovenska tiskovna agencija. Poleg tega bo klub izvajal humanitarne aktivnosti, kot je rehabilitacija v vojni poškodovanih otrok. Podporo pri slednjem je klubu obljubilo tudi zunanje ministrstvo.

V okviru kluba pa bodo v kratkem ustanovili tudi konzorcij slovenskih podjetij za skupen nastop na libijskem trgu.

Slovenska vlada je že 20. julija libijski nacionalni prehodni svet priznala kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva do vzpostavitve začasne vlade v Libiji. Zunanji minister Samuel Žbogar pa se je konec septembra v New Yorku sestal s predsednikom začasne libijske vlade Mahmudom Džibrilom, s katerim sta govorila o trenutnih razmerah v Libiji ter slovenski pomoči pri obnovi, dodaja STA.