Zadnji dan tolarskega plačilnega prometa

Izteka se zadnji dan delovanja plačilnih sistemov v letu 2006. Banke po vsej Sloveniji so tako le še danes opravljale plačilni promet v tolarjih.

Objavljeno
29. december 2006 17.59
Ljubljana – Izteka se zadnji dan delovanja plačilnih sistemov v letu 2006. Banke po vsej Sloveniji, ki tako le še danes opravljajo plačilni promet v tolarjih, so v zadnjih dneh pred novim letom priča nekoliko povečanem obisku občanov, ki polagajo gotovino na račune, menjajo denar in plačujejo položnice. Gneča je bila sicer največja v sredo, danes pa se je že nekoliko umirila. Ko bodo banke vnovič odprle vrata, na prvi delovni dan v letu 2007, bo plačilni promet potekal le še v evrih.

Na okencih Banke Koper je bilo danes opaziti močno povečan obisk, je povedal vodja službe marketinga Franc Ohnjec. Ljudje polagajo gotovino na svoje bančne račune, opravljajo plačila ter menjajo tolarje v evre. Po njegovi oceni so danes zabeležili za približno 40 odstotkov več transakcij kot ob običajnih dneh, kar pa je deloma mogoče pripisati tudi dejstvu, da gre za čas pred prazniki.

Tudi v Abanki rahlo povečan promet bolj kot skorajšnjemu prevzemu evra pripisujejo predprazničnemu času. Obisk je danes nekoliko povečan, ni pa opaziti nobenega nezadovoljstva, je povedala Vlasta Jurečič iz Abanke. Sama ocenjuje, da so ljudje z novo valuto zelo dobro seznanjeni.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so največji obisk v dneh pred prazniki zabeležili v sredo, ko so našteli kar 1,5 milijona transakcij oz. še enkrat več kot ob običajnih dneh. Veliko ljudi prinaša v banko tolarske kovance in jih polaga na svoje bančne račune. Kot je povedala Mojca Strojan, so samo v osrednji enoti NLB danes zbrali skoraj dve toni tolarskih kovancev.

Večina bančnih poslovalnic sicer danes dela po običajnem delovnem času, nekatere so ga skrajšale, redke pa podaljšale. V soboto bodo vse banke zaprte, izključno z namenom menjave tolarjev v evre pa bodo nekatere odprte 1. in 2. januarja 2007. Prvi delovni dan v novem letu bo sreda, 3. januarja 2007, ko se bo plačilni promet izvajal v evrih.

Bankomati bodo delovali do 31. decembra do 21. ure

Bankomati bodo nemoteno delovali vse do 31. decembra do 21. ure. Tedaj jih bodo ugasnili, njihovo vsebino pa zamenjali z evrskimi bankovci. Tisti najbolj obiskani bodo začeli delovati že takoj po polnoči, ostale pa bodo postopoma priklapljali glede na obiskanost in regijsko pokritost.

Plačevanje nakupov s plačilnimi karticami na prodajnih mestih bo zaradi prehoda na evro prekinjeno predvidoma 31. decembra od 23. ure do 1. januarja 2007 do 1. ure zjutraj. Med novoletnimi prazniki prav tako ne bo mogoče uporabljati elektronskega bančništva. Banke ga bodo praviloma ugasnile danes v večernih urah, ponoven priklop pa je predviden prvi delovni dan v novem letu.