Zakrajšek: Slovenija bo rabila pomoč

Egon Zakrajšek iz Feda pravi, da bo Slovenija težko uspela brez tuje pomoči. MF: Sami lahko rešimo težave.

Objavljeno
04. september 2012 08.20
Posodobljeno
04. september 2012 11.39
dr. Egon Zakrajšek
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Dunaj/Washington/ljubljana - V ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed) ne verjamejo več, da lahko Slovenija sama obvlada svoje finančne probleme. »Jasno je, da smo že prestopili Rubikon,« je namreč v intervjuju za tiskovno agencijo APA ocenil slovenski finančnik v Fedu Egon Zakrajšek in v pogovoru izpostavil visok donos do dospetja na slovenske obveznice. Zato je le še »vprašanje mesecev«, kdaj država ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov, meni. »Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična,« pravi Zakrajšek.

Ekonomist tudi ne verjame v uspeh načrta finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je za jesen napovedal izdajo dolarskih obveznic v vrednosti milijarde in pol. »Ne verjamem, da je mogoče doseči bolj ugodne obrestne mere (kot pri evrskih obveznicah),« pravi Zakrajšek in dodaja, da je pri dolarskih obveznicah prisotno še valutno tveganje. Strokovnjaki sicer naše kapitalske potrebe do konca leta 2013 ocenjujejo na 3,5 milijarde evrov.

Zakrajšek tudi ne razume osredotočenosti slovenske vlade na vpis fiskalnega pravila v ustavo. »Tudi če bi imeli namesto zlatega diamantno pravilo, to ne spremeni gospodarskega razvoja zadnjih 20 let, ki je državo pripeljal v brezno,« pravi slovenski ekonomist.

Ocenil je, da so težave Slovenije v veliki meri podobne kot težave drugih problematičnih članic območja z evrom: pok nepremičninskega balona, nekonkurenčno gospodarstvo z visokim državnim deležem, tog trg dela, negativni demografski trendi in razdeljena politika. Po mnenju Zakrajška bi morala biti prioriteta slovenske vlade sanacija bančnega sektorja. Zakrajšek se zavzema tudi za popoln umik države iz bank, v kar pa zaradi političnih apetitov ne verjame.

Minister za finance: Slovenija je sposobna sama rešiti težave


Na ministrstvu za finance so v odzivu zapisali, da bodo storili vse, da dosežejo cilj konsolidacije javnih financ in ostalih ukrepov, ki bodo pripomogli k okrevanju Slovenije. Prepričani so, da je Slovenija sposobna sama rešiti svoje težave in obrniti trend razvoja v pozitivno smer.

Na ministrstvu so za STA poudarili, da je pripravljen paket zakonodaje s področja upravljanja državnega premoženje, pokojninskega sistema in trga dela ter paket ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti in višanje konkurenčnosti gospodarstva.

Da gredo ukrepi v pravo smer so po navedbah ministrstva potrdili tudi sogovorniki iz tujine, med drugim generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj Angel Gurria, ki se je konec tedna mudil v Sloveniji. Podobno je dejal še en gost Strateškega foruma Bled, predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj Suma Chakrabarti.