Zaradi odpisa grškega dolga položaj Dexie vse slabši

Samo v tretjem četrtletju se banki je finančni položaj poslabšal za 6,3 milijarde evrov.

Objavljeno
09. november 2011 16.17
Posodobljeno
09. november 2011 16.29
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Bruselj - Dolžniška kriza je francosko-belgijsko-luksemburško banko Dexia v prvih devetih mesecih stala že približno 10 milijard evrov. Samo v tretjem četrtletju se je finančni položaj skupine zaradi padca vrednosti grških državnih obveznic in podržavljenja belgijske hčere poslabšal za 6,3 milijarde evrov, poroča STA.

Dexia je bila prva velika evropska banka, ki je zaradi finančne krize leta 2008 potrebovala državno pomoč. V trenutne težave jo je spravilo lastništvo grških obveznic, zaradi česar je izgubila zaupanje na trgu. To je skupini s 35.200 zaposlenimi povzročilo velike likvidnostne težave.

Da bi se izognili propadu, so se Francija, Belgija in Luksemburg v letošnjem oktobru dogovorili o razčlenitvi skupine in Belgija je za štiri milijarde evrov prevzela njeno belgijsko hčerinsko banko. Poleg nacionalizacije belgijske hčere je načrt iz prejšnjega meseca vključeval še finančno injekcijo Dexiini enoti v Franciji, ki financira lokalne skupnosti, ter prodajo dobičkonosne luksemburške enote skupini investitorjev.

Prav tako so vse tri države ponudile državna jamstva v višini 90 milijard evrov, od tega znaša jamstvo Belgije 60,5 odstotka, Francije 36,5 odstotka in Luksemburga tri odstotke, a ga mora odobriti še Evropska komisija.

Podržavljenje belgijske hčere je na četrtletne rezultate Dexie negativno vplivalo s 4,1 milijarde evrov. Dodatno je morala bančna skupina zaradi padca vrednosti grških obveznic za 55 odstotkov opraviti 2,3 milijarde evrov odpisov, je danes povedal prvi mož banke Pierre Mariani. S prodajo zavarovalnice v Turčiji pa je Dexia ustvarila malenkosten dobiček, tuje agencije povzema STA.

Izpostavljenost do državnih obveznic ogroženih članic območja evra Grčije, Irske, Italije, Portugalske in Španije se je s 23,2 milijarde evrov, kolikor je znašala konec junija, do konca septembra znižala na 13,6 milijarde evrov. Ker je v fazi razčlenitve, Dexia popolnih podatkov o poslovanju v letošnjem tretjem četrtletju ne bo uradno objavila. V prvem polletju je izguba znašala štiri milijarde evrov.

Dexia je državni denar prejela že pred tremi leti. Po podatkih Evropske komisije sta ji Belgija in Francija takrat zagotovili finančno injekcijo v višini šest milijard evrov. Poleg tega je bila deležna približno 138 milijard evrov državnih jamstev.