Zares za ukinitev AUKN

Gregor Golobič: Koncept AUKN je nedomišljen. AUKN: agencija je vodena strokovno in je pravilen model za Slovenijo.

Objavljeno
06. september 2011 13.50
Posodobljeno
06. september 2011 13.50
Je. G., Pi. K., Delo.si
Je. G., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Poslanska skupina Zares je pripravila predlog novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, s katerim želi ukiniti Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) in ustanoviti urad, ki bi deloval v okviru vlade. Predlog bo posredovala v posvetovanje vsem poslanskim skupinam, do konca meseca pa ga bo vložila v DZ, poroča STA. 

Na AUKN glede predloga poudarjajo, da je ključno vse naložbe upravljati neodvisno in strokovno. Neodvisen status agencije po njihovem omogoča odmaknjenost od politike in je primeren model. Na ministrstvu za finance pa pravijo, da se bo vlada do predloga Zaresa opredelila skladno s poslovnikom DZ in vlade.

Na AUKN so v odzivu na predlog Zaresa poudarili, da so začeli delovati brez prehodnega obdobja, brez infrastrukture in brez finančnih sredstev, ob tem pa spomnili na dosedanje delo agencije.

Agencija aktivnosti, kot poudarjajo, vodi v skladu z dobro korporativno prakso v državah OECD. S premoženjem, s katerim upravljajo, postopajo enako skrbno in odločno kot zasebni lastnik in ne bi dovolili, da bi služili kot podaljšana rok posameznim političnim in interesnim skupinam.

Na AUKN menijo, da se obtožbe pojavljajo zaradi aktivnega dela agencije, ki včasih stopi komu na prste. »Tako smo zaposleni v organih državnih institucij tarča pritiskov, napadov in osebnih diskreditacij s ciljem zaustaviti spremembe na tem področju,« menijo.

Na agenciji upajo, da bo zahteva OECD po vzpostavitvi centralnega organa, ki bo upravljal državno premoženje neodvisno in strokovno, tudi v bodoče upoštevana in da ne bo prišlo do morebitne hitre in nepremišljene spremembe zakonodaje.

Ob tem so na AUKN ponovili, da smernice OECD govorijo o neodvisnem centraliziranem organu, odločitev o organiziranosti takega organa pa je v avtonomiji vsake posamezne države. Agencija je po njihovem za Slovenijo primeren model, pri čemer pa poudarjajo, da je kljub temu določeno sodelovanje z ministrstvi vseeno potrebno in navsezadnje tudi zakonsko opredeljeno.

Na ministrstvu za finance medtem poudarjajo, da se bo vlada do predloga novele zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, ki so ga pripravili v Zaresu, opredelila skladno s poslovnikoma DZ in vlade.

Kaj moti Zaresovce

V Zaresu so se za pripravo zakonske novele odločili zato, ker je koncept zdajšnje agencije za upravljanje kapitalskih naložb države nedomišljen, ker je agencija vodena nekompetentno ter deluje izrazito netransparentno in neučinkovito, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Da AUKN ne izpolnjuje pričakovanj in je s svojim početjem v posmeh, si je po njegovih besedah enotna tudi stroka.

V Zaresu predlagajo, da bi s kapitalskimi naložbami države upravljal poseben urad, ki bi deloval v okviru vlade. S tem bi vladi po besedah podpredsednice stranke Darje Radić vrnili orodje za sprejemanje politične odgovornosti. Urad bi imel posvetovalno telo, v katerem bi lahko bili tudi zdajšnji člani sveta AUKN, akreditacijski svet pa bi ostal, pri čemer bi bilo tako kot pri posvetovalnem telesu treba zagotoviti nekonfliktnost interesov.

Zakonska novela, ki so jo pripravili v poslanski skupini Zares, zagotavlja tudi enakovredno obravnavo vseh delničarjev. Zdaj veljavni zakon namreč, tako Radićeva, agenciji daje več pravic kot ostalim, zasebnim delničarjem, kar je v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah.

"Nepotrebne menjave nadzornih svetov"

V Zaresu sicer pozdravljajo poskus vlade, da z ustanovitvijo AUKN naredi korak naprej pri upravljanju kapitalskih naložb države. So pa v stranki izrazito kritični do vodenja agencije. »Če bi to agencijo na začetku vodila druga ekipa, bi danes morda lahko govorili o zgodbi o uspehu, tako pa govorimo o strašno neuspelem poskusu upravljanja premoženja,« je poudarila Radićeva.

Po besedah Radićeve se je AUKN vse od začetka delovanja usmerjala v aktivnosti, s katerimi krepi moč, s katerimi prevzema lastniško vlogo, ne pa vloge strokovnega, učinkovitega in transparentnega upravljalca državnih naložb. Vodstvo agencije bi se moralo takoj na začetku namesto menjav nadzornih svetov, ki so bile večinoma nepotrebne, tako Radićeva, lotiti priprave strategije, ki bi bila podlaga za normalno delo.

Kot je poudaril Golobič, želijo v Zaresu z zakonsko novelo ukrepanje v zvezi z upravljanjem kapitalskih naložb države omogočiti državnemu zboru, saj vlada očitno ne želi ukrepati. Predsednik vlade je sicer po njegovi oceni najbolj odgovorna oseba in bi bilo prav, da bi prevzel odgovornost.

Urad, ki bi upravljal s kapitalskimi naložbami države, bi bil po Golobičevih besedah samostojen, a ne prosto lebdeč, kot je zdaj agencija, »ki jo nosijo vetrovi naključnih interesnih skupin in lobijev, lahko tudi povezanih s kom v vladi. Ideja o samostojnosti se je zdaj tretirala pretirano. Smisel agencije ni, da deluje svobodno, temveč transparentno,« je še zatrdil predsednik Zaresa.

Golobič je spomnil tudi na nekatera dejanja AUKN v preteklosti, ki kažejo na politično motiviranost in negospodarnost. Ena od takih je dokapitalizacija NKBM, ki se je po njegovih besedah zgodila mimo predsednika vlade in pod pokroviteljstvom ministrstva za finance, ki je zaradi osredotočanja zgolj na finančni sektor sicer v konfliktu interesov do realnega sektorja.