Zavračanja evrov v nasprotju z zakonom

V skladu z zakonom o uvedbi evra so za pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, predvidene globe, če po dnevu uvedbe evra ne sprejemajo evrskih bankovcev in kovancev.

Objavljeno
02. januar 2007 10.13
Ljubljana - V skladu z zakonom o uvedbi evra so za pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, predvidene globe, če po dnevu uvedbe evra ne sprejemajo evrskih bankovcev in kovancev, so sporočili s finančnega ministrstva. Vnaprejšnja napoved zavračanja sprejemanja posameznih apoenov evrskih bankovcev in kovancev je v nasprotju z zakonom, opozarjajo na ministrstvu, dopuščajo pa možnost, da posel zaradi tehničnih razlogov ne bo sklenjen z gotovinskim plačilom.

V skladu z uredbo o uvedbi evra imajo vsi bankovci, ki se glasijo na evro, status zakonitega plačilnega sredstva. To pomeni, da lahko dolžnik z njim dokončno poravna svojo denarno obveznost, upnik pa je zakonito plačilno sredstvo dolžan sprejeti, pojasnjujejo na ministrstvu.

Od 500 do 25.000 evrov za neupoštevanje zakona

Vendar pa je pri plačevanju blaga in storitev z bankovci visokih apoenov potrebno upoštevati tudi načelo proporcionalnosti. Neutemeljeno bi bilo sklepati, da gre za zavračanje sprejemanja zakonitega plačilnega sredstva v primeru, ko želi nekdo z bankovcem za npr. 200 ali 500 evrov plačati blago ali storitev, ki stane nekaj evrov, trgovec pa nima drobiža za vračilo. V opisanem primeru lahko pride do tega, da posel zaradi tehničnih razlogov (pomanjkanje drobiža ali blagajniški maksimum) ne bo sklenjen z gotovinskim plačilom, menijo na ministrstvu.

V takšnem kontekstu je potrebno tudi interpretirati določilo 23. člena zakona o uvedbi evra, ki predpisuje globo za prekršek pravne ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost in ki po dnevu uvedbe evra odklanja sprejemanje evrskih bankovcev in kovancev. Kot določa zakon, ki je začel veljati 24. novembra lani, je v takih primerih predvidena globa v višini med 2000 in 25.000 evrov. Za odgovorno osebo pravne osebe, ki stori omenjeni prekršek, pa je globa določena v višini med 500 in 4000 evrov.