Zbiranje podpisov za referendum o holdingu

Sindikat delavcev energetike je prepričan, da bodo do petka zbrali dva tisoč petsto podpisov.

Objavljeno
01. oktober 2012 15.28
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Ljubljana - Predsedstvo Sindikata delavcev energetike Slovenije se je danes odločilo, da začne zbirati podpise za zahtevo razpisa naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o državnem holdingu, navaja STA.

Najkasneje do petka morajo v DZ vložiti 2500 podpisov.

Zakon o Slovenskem državnem holdingu je v petek potrdil DZ, pobudniki pa morajo v roku sedmih dni po sprejemu zakona vložiti dvatisoč petsto podpisov v okviru pobude za zahtevo razpisa naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu.

Podpredsednik sindikata delavcev v energetiki Branko Sevčnikar je prepričan, da bodo zbrali dovolj potrebnih podpisov.

Sevčnikar poudarja, da pobuda za referendum ni politične narave. Za referendum so se v sindikatu odločili zaradi pomanjkanja vsakršne simulacije poslovanja Slovenskega državnega holdinga.

Kritičen je tudi do odsotnosti simulacij in do pomankanja ustrezne javne obravnave, kjer je vključen tudi sindikat. Izrazil je tudi zaskrbljenost glede prodaje državnega premoženja.

Medtem ko sindikat delavcev energetike napoveduje referendum, se zakonu o državnem holdingu obeta tudi veto državnega sveta. V teh dneh naj bi bila sklicana izredna seja DS, na kateri bodo svetniki odločali o vetu, zaključuje STA.