Zbogom tolar!

Danes se uradno poslavljamo od slovenskih tolarjev. Čeprav bo mogoče z njimi plačevati v gotovini še do 15. januarja, bo danes opolnoči postal uradno plačilno sredstvo evro.

Objavljeno
31. december 2006 07.00
Poslednji tolarji.
Ljubljana - Zadnjih tolarskih kovancev in bankovcev se je mogoče »znebiti« tudi na nesebičen način. Več organizacij je po vsej Sloveniji postavilo velike hranilnike, v katerih zbirajo preostale tolarje v dobrodelen namen.

Tako ima dobrih tisoč hranilnikov po vsej državi zveza društev za cerebralno paralizo Sonček. »Z akcijo Tudi s kovanci nam lahko pomagate si želimo zbrati vsaj deset milijonov tolarjev. Porabili jih bomo za obnovo rekreacijskih centrov v Tičah in Elerjih ter za terapevtske kolonije naših otrok,« je povedal vodja akcije Tomi Špilak. Hranilnike so doslej izpraznili le ponekod in kot pravi Špilak, je za zdaj odziv dober, bolj množične prispevke pa pričakujejo po 15. januarju.

V ljubljanskem BTC so se z akcijo Zamenjam tolarje za toplo posteljo s šestimi zbiralniki spomnili na zavržene štirinožce, saj bodo denar namenili trem zavetiščem v Ljubljani, Mariboru in Kopru. »Prvič bomo denar prešteli po novem letu, akcija pa traja do 3. marca. Ko so druge evropske države zamenjale valuto, smo zbrali približno tri milijone tolarjev in tudi tokrat upamo na vsaj toliko denarja,« je o akciji povedala Sara Bogomolec iz sektorja za tržno komuniciranje v BTC.

Za kmalu neuporaben denar bodo poskrbeli tudi v Karitasu. Njihov projekt Stari tolarji za novo upanje vključuje Karitasove župnije, večje Mercatorjeve trgovske centre ter večino pošt na Primorskem in v Ljubljani z okolico.

Več preberite v današnjem Nedelu