ZDS od nove vlade zahteva ekonomsko-socialni sporazum 

Ekonomsko-socialni sporazum mora vključevati deset ključnih področji, ki bodo pripomogla k okrevanju gospodarstva.

Objavljeno
28. oktober 2011 12.33
Posodobljeno
28. oktober 2011 12.33
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Upravni odbor Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) je na seji razpravljal o prioritetah in pričakovanjih do nove vlade in oblikoval izhodišča za novi ekonomsko-socialni sporazum. Za oblikovanje dokumenta se je odbor odločil, ker verjame v nujnost skupne platforme vseh treh partnerjev - delodajalcev, sindikatov in vlade, poroča STA.

Upravni odbor združenja meni, da mora platforma vsebovati temeljne zaveze, na katerih bo mogoče graditi potrebne zakonodajne spremembe.

V ZDS so prepričani, »da si morajo socialni partnerji skupaj prizadevati za čimprejšnje gospodarsko okrevanje ter prihodnji ekonomsko, socialno in okoljsko uravnotežen razvoj.«

Izhodišča ZDS za ekonomsko-socialni sporazum sicer zajemajo deset ključnih področij: socialni dialog, konsolidacijo javnih financ, razbremenitev stroška dela, reformo sistemov socialne zaščite, pokojninskega in zdravstvenega sistema, varno prožnost na trgu dela, ustrezno plačno politika, znanje in inovacije kot temelj razvoja ter zagotavljanje cenovne stabilnosti.

Pri tem je ZDS posebej izpostavil doseganje varne prožnosti na trgu dela, »kar pomeni spremembo vrste zakonov«, saj gre za »prepletenost delovnih razmerij, socialne varnosti, izobraževanja in aktivne politike zaposlovanja«.

Pri plačni politiki je ZDS opozoril, da mora slediti gospodarskim gibanjem. Po njihovem mnenju mora ostati v okvirih rasti produktivnosti, s čimer bodo omogočeni vzdržna rast in ustvarjanje delovnih mest.

Združenje v ospredje postavlja tudi reforme zdravstvenega, pokojninskega sistema ter sistema socialne zaščite. Pozornost so usmerili še na inovacije in znanje ter na razbremenitev stroškov dela in zagotavljanje zmerne inflacije.