Zelena javna naročila: pospešek domači proizvodnji

Država bo predpisala obvezni 
delež porabe lesa in ekološko pridelanih živil.

Objavljeno
17. november 2011 20.03
Posodobljeno
18. november 2011 05.30
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Po letu dni snovanja, dogovarjanja in usklajevanja vladnih resorjev je uredba o zelenih javnih naročilih tako rekoč nared za potrditev na vladi. Po najbolj svežih informacijah bo medresorsko usklajeno besedilo (zasnovali so ga na ministrstvu za finance) lahko sprejeto že prihodnji teden.

Na predpis, ki bo uzakonil obvezni delež lesa v gradnjah javnih objektov in tudi delež pohištva v njihovi opremi, željno čakajo v gozdarsko-lesnem sektorju, saj naj bi jim prav zelena javna naročila pomagala pospešiti proizvodnjo, ki tone v težavah. Ob vsem bogastvu slovenskih gozdov in potencialu lesa bo tako država s predpisanim najmanj 30-odstotnim deležem lesa v javnih zgradbah naposled dala jasno sporočilo o vsestransko koristni in tudi nujni večji rabi lesa.

Z uredbo o zelenih javnih naročilih je torej predviden delež obvezne rabe lesa v gradbeništvu, pri prenovah objektov in njihovem opremljanju. V prvem letu veljavnosti (veljati naj bi začela 1. januarja 2012) bo predpis o obveznih 30 odstotkih vgrajenega lesa veljal za centralne državne ustanove in občine, za javne zavode pa je predvideno enoletno prehodno obdobje. Les, ki ga bodo uporabljali izvajalci, bo moral biti zakonito pridobljen, certificiran. Predpisana certifikacija za les je tudi pri njegovi predelavi v papir.

S to uredbo bo predpisan tudi obvezni delež ekološko pridelanih živil v naročilih javnih ustanov. Tako bodo morali naročniki po novem zagotavljati vsaj deset odstotkov živil, proizvedenih po pravilih za ekološko pridelavo. A po dogovorjenem dveletnem prehodnem obdobju naj bi bil do konca leta 2013 ta delež najmanj petodstoten.

»Ugotovili smo, da bi nastal problem, če bi bil ta odstotek že v štartu previsok. S tem bi preveč odprli ta prostor uvozu ekološko pridelani hrani, ki je pri nas še nimamo dovolj,« je povedala državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša. »Računamo pa, da bo vsako leto več kmetij v tej pridelavi in da bo to določilo obveznosti nabave v javnih zavodih še dodatno spodbudilo ekološko pridelavo.«