Znamke veljavne še eno leto

Vse znamke z nazivno vrednostjo v tolarjih, razen tistih z vrednostjo enega ali dveh tolarjev ter rednih znamk z oznako PTT, boste lahko porabili še do konca prihodnjega leta.

Objavljeno
16. december 2006 08.00
Če ste v preteklosti kupili večje število pisemskih znamk, ki vas še vedno čakajo v predalu, vam jih zaradi uvedbe evra ni treba lepiti na božično-novoletne voščilnice samo zato, da bi jih spravili v promet. Vse znamke z nazivno vrednostjo v tolarjih, razen tistih z vrednostjo enega ali dveh tolarjev ter rednih znamk z oznako PTT, boste lahko porabili še do konca prihodnjega leta (seznam znamk, ki bodo umaknjene iz prometa, je na voljo na vseh poštah in na spletni strani www.posta.si). Vendar pa boste morali na kuverto nalepiti samo tolarske znamke – kombinacije evrskih in tolarskih pošta ne bo upoštevala. Poštne znamke, ki imajo nazivne vrednosti označene s črkami A, B, C in D, ter dopisnice in pisma z oznako o plačani poštnini bodo v veljavi tudi po uvedbi evra.

Če po novem letu ne boste več želeli uporabljati tolarskih znamk, se boste lahko do 28. februarja oglasili na kateri koli pošti in prosili za zamenjavo, če pa boste ta datum zamudili, bo to mogoče urediti še do konca prihodnjega leta, vendar le na devetih večjih enotah po Sloveniji. Tistih z oznako PTT po novem letu ne boste več mogli unovčiti.

Pošta Slovenije bo še do konca leta prodajala znamke, ki imajo vrednost označeno v tolarjih ali s črkami A, B, C oziroma D; od 1. januarja bodo tolarske oznake zamenjale evrske, črkovne pa bodo ostale. Posameznih tolarskih znamk ne bo več mogoče kupiti. Uvedbo evra bo pošta zaznamovala z izdajo predvidoma 13 rednih znamk z evrskimi nominalnimi vrednostmi z motivi cvetja ter bloka z eno priložnostno znamko.

Iz tiskane izdaje Dela.