Marca v Sloveniji enoodstotna inflacija

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin marca razmeroma močno zvišale. V primerjavi s februarjem so bile višje za en odstotek, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Objavljeno
30. marec 2007 15.45
Direktorica statističnega urada Irena Križman
Ljubljana/Luxembourg - V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin marca razmeroma močno zvišale. V primerjavi s februarjem so bile višje za en odstotek, so danes v prvi, skrajšani objavi podatkov sporočili iz državnega statističnega urada. Inflacija na letni ravni je znašala 2,3 odstotka, povprečna letna inflacija pa 2,5 odstotka.

Marčna inflacija je predvsem posledica višjih cen oblačil, obutve in energentov, medtem ko so so se storitve nekoliko pocenile, je na današnji novinarski konferenci povedala generalna direktorica statističnega urada Irena Križman. Po njenih navedbah je bila tako tudi za letošnji marec značilna rast cen.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, se je v marcu nekoliko zvišala in znaša 2,6 odstotka.

Krive predvsem višje cene blaga

Na pozitivno rast cen v marcu so vplivale predvsem višje cene blaga (v povprečju za 1,6 odstotka), medtem ko so se cene storitev celo nekoliko znižale (v povprečju za 0,1 odstotka). Med blagom se je najbolj podražilo poltrajno blago (za 5,1 odstotka), blago dnevne rabe je bilo dražje za 1,4 odstotka, trajno blago pa se je celo pocenilo, in sicer za 0,9 odstotka.

Statistiki so povišanje cen v marcu med drugim zabeležili v skupini obleka in obutev (v povprečju za 7,2 odstotka), kar je posledica končanih popustov in prehoda na novo sezono.

Na 1,2-odstotni dvig cen v skupini stanovanje so vplivale predvsem višje cene goriv in energije (v povprečju za 2,1 odstotka). Najbolj so se podražila trda goriva, tekoča goriva, električna energija ter daljinska energija. Na drugi strani pa so se cene plina nekoliko znižale.

Podobno kot februarja so se marca zvišale tudi cene v skupini zdravje, tokrat za 1,1 odstotka. Pri tem so se podražila zdravila in medicinski izdelki, cene zdravstvenih in zobozdravstvenih ter bolnišničnih storitev pa so v povprečju ostale nespremenjene.

Izdelki v skupini hrana in brezalkoholne pijače so se marca v povprečju podražili za 0,8 odstotka, pri čemer se je hrana v povprečju podražila 0,9 odstotka, brezalkoholne pijače pa so se celo nekoliko pocenile (za 0,2 odstotka). Najbolj so se podražili kruh in drugi izdelki iz žit, sladkor in konditorski izdelki ter drugi prehrambeni izdelki. Na drugi strani pa so se v tej skupini pocenile ribe in sadje.

Tudi v skupini prevoz in stanovanjska oprema so se cene zvišale za 0,8 odstotka. Alkoholne pijače in tobak so bili v poprečju dražji za 0,4 odstotka, gostinske in nastanitvene storitve ter raznovrstno blago in storitve pa za 0,2 odstotka.

Nižje cene počitnic v paketu

Znižanja cen so marca zabeležili v skupini rekreacija in kultura (v povprečju za 0,6 odstotka), na kar so vplivale predvsem nižje cene počitnic v paketu. V skupinah komunikacije in izobraževanje pa so se cene v povprečju znižale za 0,1 odstotka.

V primerjavi z lanskim marcem so bile storitve v povprečju dražje za 3,6 odstotka, blago pa za 1,7 odstotka. Med blagom se je v enem letu za 2,8 odstotka podražilo blago dnevne rabe, cene poltrajnega blaga so ostale v povprečju nespremenjene, medtem ko je bilo trajno blago v povprečju cenejše za 1,2 odstotka.

Inflacija v območju evra marca 1,9 odstotka

Letna stopnja inflacije v območju evra, katerega članica je od 1. januarja tudi Slovenija, je marca znašala 1,9 odstotka, je danes v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Februarja je letna stopnja inflacije v 13 članicah območja evra znašala 1,8 odstotka. Dokončne podatke o marčevski inflaciji v območju evra in celotni Evropski uniji bo Eurostat po napovedih sporočil 16. aprila.