Meblo zaprl tovarno na Trnovem

Družba Meblo Elasta, ki je poznana po izdelkih iz vezanega krivljenega lesa, kot so stoli, počivalniki, fotelji in mizice, je zaprla svoj obrat v Trnovem nad Novo Gorico. Delo je izgubilo 17 zaposlenih.

Objavljeno
02. februar 2007 18.58
Tovarna Meblo Elasta
Nova Gorica - Družba Meblo Elasta, ki je poznana po izdelkih iz vezanega krivljenega lesa, kot so stoli, počivalniki, fotelji in mizice, je pred dnevi zaprla svoj obrat v Trnovem nad Novo Gorico, v katerem je nazadnje delalo 17 zaposlenih. "Zadnji del proizvodnje smo opravili v decembru, kupce za stroje in orodje pa smo že našli v Srbiji, " je povedal direktor in lastnik podjetja Marjan Rutar. V Trnovem bodo delovna mesta skušali ohraniti z oblikovanjem obrtne cone.

Težave družbe Meblo Elasta, ki je v preteklosti zaposlovala 35 delavcev, so se začele pred dvema letoma, ko je iz Italije in Skandinavije začelo prihajati vse manj naročil. Družba je v tujini prodala 90 odstotkov svoje proizvodnje, zato je bilo to zanjo usodno, je pojasnil Rutar. Po njegovih besedah so lani zabeležili dobrih 83.000 evrov izgube.

Tako so začeli proces zapiranja tovarne in postopnega zmanjševanja števila zaposlenih. Kot pravi Rutar, so jih lani sprva zmanjšali na 25, zadnje po leta pa je bilo zaposlenih le še 17 delavcev. "Ti so oz. še bodo pristali za zavodu za zaposlovanje, a so dobili izplačane vse plače in odpravnine. Družba bo poplačala tudi vse upnike," je poudaril.

Brez dela je ostalo veliko delavcev, ki jim do upokojitve manjka le nekaj let, je za eno glavnih težav izpostavil predsednik Krajevna skupnost Trnovo Janez Rijavec. Tako želi lokalna skupnost ob pomoči Mestne občine Nova Gorica na območju tovarne urediti obrtno cono. "Za prostore se zanima kar nekaj obrtnikov s Trnovske planote, a težavo predstavlja cena. Lastnik namreč zahteva kar 1,25 milijona evrov," je pojasnil Rijavec.

Ker bo obrtna cona na Trnovem lahko zaživela le ob ustrezni cestni povezavi z Novo Gorico, bo Rijavec na to v prihodnjih dneh s pismom opozoril tudi ministra za promet Janeza Božiča.