Med dolžniki tudi štiri Murina podjetja

Po zadnjih podatkih Dursa znaša aktivni dolg iz neplačanih prispevkov za socialno varnost 160,7 milijona evrov. Na dan 5. oktobra 2009 je bilo po njihovi evidenci 3081 podjetij, ki dolgujejo za več kot 4000 evrov neplačanih prispevkov.

Objavljeno
05. november 2009 21.38
Erika Repovž
Erika Repovž
Ljubljana - Med dvaintridesetimi podjetji, ki so dobivala subvencije za krajši delovni čas in za svoje delavce dolgujejo prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno, so poleg 28 manjših podjetij, ki imajo manj kot sto zaposlenih, tudi štiri Murina podjetja, ki so oktobra objavila stečaj: Mura - Ženska oblačila, Mura - Moška oblačila, Muralist in Mura, European Fashion Design, ki so skupaj zaposlovala nekaj manj kot 1580 delavcev.

Kot nam je povedal predsednik sindikata Murinih delavcev Drago Forjan, je imela Mura lani s poroštvom države za pet mesecev in pol odložene prispevke, letos pa v obe blagajni dolgujejo prispevke za avgust, september in oktober.

 

Po zadnjih podatkih Davčne uprave RS (Durs) za konec letošnjega junija je znašal aktivni dolg iz prispevkov za socialno varnost 160,7 milijona evrov. »Opozarjamo, da je vsak cent omenjenega dolga pokrit z ukrepi davčne izterjave. Durs je v prvem polletju 2009 izterjal skoraj 30 odstotkov več dolga iz prispevkov za socialno varnost kot v istem obdobju lani. Problem je namreč, da se podatek o številu podjetij, ki ne plačujejo prispevkov, iz dneva v dan spreminja; to je pomembno predvsem zaradi posredovanja podatkov o številu zaposlenih v podjetjih, ki niso (v celoti) plačala svojih obveznosti,« so povedali v Dursu.

 

Na dan 5. oktobra 2009 je bilo po njihovi evidenci 3081 podjetij, ki dolgujejo za več kot 4000 evrov neplačanih prispevkov. Meja 4000 evrov je postavljena v skladu z določbami zakona (poročanje o dolžnikih), ker je seveda velika razlika, ali podjetje izkazuje dolg iz prispevkov v višini nekaj evrov oziroma nekaj tisoč evrov. Skupna vsota neplačanih prispevkov navedenega števila podjetij je včeraj tako znašala 75,1 milijona evrov. V navedenih 3081 podjetjih pa je bilo zaposlenih 52.808 delavcev.

 

Več v petkovi tiskani izdaji Dela