Medijem pustili izjavo, Eko krogu niti besede

»Za javnost smo pripravili izjavo, z Eko krogom pa se ne pogovarjamo.« S temi besedami je vodja komuniciranja v trboveljskem Lafarge Cementu (LC) Andrej Sopotnik arogantno odklonil darila, ki so jih cementarjem prinesli Matjaž Pongračič iz trboveljskega Dewesofta, Milan Veteršek iz zagorskega mizarskega servisa LesArt in Uroš Macerl iz Eko kroga.

Objavljeno
10. februar 2011 16.58
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje - Ključek USB za shranjevanje podatkov in leseno polico so pustili pri receptorju, kjer je Sopotnik odložil poročila o izpustih v ozračje v času od novembra do februarja, torej v času, ko je LC obratoval le tri tedne.

Dewesoft, eno vodilnih podjetij v svetu na področju merilne tehnike, je prvo trboveljsko podjetje, ki se je javno postavilo na stran okoljskih aktivistov. Pongračič je za Delo zanikal, da bi šlo za dobro načrtovano marketinško potezo, saj Dewesoft posluje v glavnem s tujino: »Živimo pa v Zasavju in ni nam vseeno, kako živimo.« Na štirigigabajtni ključek USB bo lahko LC shranil za tisoč let podatkov o izpustih. »Če pa bi Lafargeu hranjenje podatkov v elektronski obliki predstavljalo težavo, tako kot jim je težave delala preobilica podatkov za nekaj let nazaj, zaradi česar so jih tudi izbrisali, kakor pravijo, smo jim prinesli še leseno polico,« je dodal Milan Veteršek iz LesArta. Macerl, ki je prepričan, da so najnovejši podatki LC tudi tokrat, kot že tolikokrat, prirejeni, je francoskim lastnikom trboveljskih cementarjev podaril skladbo na harmoniki Na Slovenskem smo mi gospodar. Poklonil jo je še »gospodom« z Arsu in okoljskega ministrstva, rekoč: »To so tisti, ki so LC s privilegiji in na račun zdravja Zasavcev izdali okoljsko dovoljenje za sežig sto ton odpadkov na dan.«

Na predsednika države in vlade, na varuhinjo človekovih pravic, na francosko veleposlanico v Sloveniji, na ministra za okolje in prostor ter za zdravje je iz Zasavja romalo tudi pismo, v katerem okoljski aktivisti iz Trbovelj in iz Zagorja ter v imenu občine Zagorje župan Matjaž Švagan pozivajo vse, naj s svojo avtoriteto od LC zahtevajo, da manjkajoče podatke o meritvah, ki jih je že decembra obljubil okoljski minister Roko Žarnić, preda Zasavcem. Gre za emisijske in imisijske meritve preteklih šestih let v LC, za polurne podatke trajnega emisijskega monitoringa ter podrobne podatke imisijskega monitoringa v Ravenski vasi - torej za neprecenljiv dokument o širjenju onesnažil, brez katerega niti najboljši strokovnjaki ne bodo mogli izdelati poročila o vplivih na okolje. Hkrati so to podatki, ki bi dokazali nedopustno Arsovo napako, ki jo je pred dnevi obelodanil sam Andrej Sopotnik iz LC. V sporočilu je javnost obvestil, da Arso »starih podatkov« pri izdaji okoljskega dovoljenja sploh ni upošteval. To so podatki, na osnovi katerih bi dovoljenje za sežig odpadkov padlo, je prepričan Švagan. Velika korporacija je tako Sloveniji še enkrat pokazala, koliko ceni pravno državo in kako zelo suvereni so v prepričanju, da zahteve Zasavcev niso pomembne niti v primeru, ko se zanje postavi sam minister, so Zasavci sporočili državi. LC si je po njihovem privoščil nedopustno provokacijo in demonstracijo svoje moči nad državnim aparatom, na katero pa nobena od slovenskih institucij ni odgovorila. »Je to naključje ali smo res odpisani?« se v imenu Zasavcev sprašujejo podpisniki pisma, ki verjamejo, da zahtevani podatki o izpustih obstajajo v arhivih LC tako v elektronski kot tudi v papirni obliki. Njihovo skrivanje pomeni grobo kršitev Aarhuške konvencije, ki jo je podpisala tudi Slovenija.