Medvedjev: Rusijo kriza prizadela bolj od pričakovanj

Po besedah ruskega predsednika Medvedjeva se bo njihov BDP letos skrčil za predvidoma 7,5 odstotka. Predhodne ocene so sicer za rusko gospodarstvo napovedovale od tri do 3,5-odstotni padec BDP.

Objavljeno
11. oktober 2009 16.52
Da. O./STA
Da. O./STA
Moskva - Ruski bruto družbeni proizvod (BDP) se bo letos predvidoma skrčil za 7,5 odstotka, je dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in dodal, da je finančna kriza rusko gospodarstvo prizadela bolj, kot so pričakovali. Kljub temu je Medvedjev zatrdil, da so se z ukrepi vlade izognili najhujšemu scenariju.

Predhodne ocene so sicer za rusko gospodarstvo napovedovale od tri do 3,5-odstotni padec BDP. Medvedjev je kot enega od razlogov za večji padec od pričakovanega navedel zmanjšanje industrijske proizvodnje v prvi polovici leta, ko se je ta zmanjšala za skoraj 14 odstotkov.

 

"Moram priznati, da smo padli nižje od naših najnižjimi pričakovanji," je Medvdjev dejal v pogovoru za televizijsko mrežo Channel One. Po njegovih besedah Rusiji prihodnje leto grozi velik proračunski primanjkljaj, ki naj bi presegel septembrskih skoraj pet odstotkov BDP.

 

"Ne gre za tragedijo, niti za katastrofo za gospodarstvo," je poudaril in izpostavil nekatere pozitivne signale. Med njimi je omenil padec inflacije ter krepitev rublja in splošne stabilnosti ruskega gospodarstva. Po besedah Medvedjeva so ukrepi vlade prispevali tudi k zajezitvi rasti stopnje brezposelnosti. Brez službe je v Rusiji sicer ostalo rekordnih 7,5 milijona ljudi.