Menjava na čelu Gratela

Na čelu družbe Gratel, ki se ukvarja med drugim z gradnjo telekomunikacijskih omrežij, je v začetku oktobra prišlo do menjave. Dosedanjega direktorja Draga Štrafelo je namreč zamenjal Darko Jakofčič.

Objavljeno
20. oktober 2009 17.46
Direktor podjetja Gratel Drago Štrafela in vodja projekta izgradnje optičnega omrežja v Sloveniji Dušan Kočevar
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Kranj - Več informacij o razlogih za menjavo in poslovanju bo na voljo, ko bo končana primopredaja poslov.

Gratel naj bi bil sicer med večjimi upniki telekomunikacijskega podjetja T-2, za katero je bil minuli ponedeljek na mariborskem okrožnem sodišču vložen predlog za začetek stečaja, v današnji izdaji piše časnik Dnevnik. Dolg T-2 do Gratela naj bi znašal več deset milijonov evrov.

Gratel je sicer konec decembra lani v svojih bilancah izkazoval za 60,7 milijona evrov že zapadlih in nezavarovanih terjatev do kupcev, ni pa razkril, kateri kupec ima dolg do podjetja. Prav tako ni znano, ali so bile te letos že poravnane.

Gratel, katerega sedež je v Kranju, je lani ustvaril 62,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje oziroma 27,2 odstotka več kot leta 2007. Letos v Gratelu načrtujejo 49,3 milijona evrov prihodkov, kar je približno toliko kot leta 2007, a več kot leta 2006, ko so ustvarili 29,8 milijona evrov prihodkov.

Po pisanju časnika je imel Gratel, ki ga je lani dokapitaliziral Jurij Krč, konec decembra najetih za 29,1 milijona evrov kratkoročnih posojil, ki so tako predstavljale skoraj polovico vseh obveznosti. Od tega je bil bankam dolžan 26,4 milijona evrov, preostalih 2,7 milijona evrov pa sta Gratelu posodili dve Krčevi podjetji: Rešet, ki naj bi bil kot Gratelov kooperant prav tako med večjimi upniki T-2, in Garnol. Direktor zadnjega naj bi bil Jakofčič.