Merklova odprla forum v Davosu

Nemška kanclerka Angela Merkel je v uvodnem govoru na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu pozvala k tesnejšemu sodelovanju mednarodne skupnosti pred novimi podnebnimi in energetskimi izzivi.

Objavljeno
24. januar 2007 21.44
Govor Angele Merkel v bundestagu
Davos - Nemška kanclerka Angela Merkel je z uvodnim govorom uradno odprla petdnevni svetovni gospodarski forum (WEF), ki se je danes začel v Davosu. Posvetila se je predvsem ciljem trenutnega predsedovanja Nemčije skupini G8 in EU, ob tem pa mednarodno skupnost pozvala, naj tesneje sodeluje, da bi se lahko soočili z novimi izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe in oskrba z energijo. Spregovorila pa je tudi o "pozitivnih silah globalizacije".

"To, kar nudi globalizacija, svetu danes prinaša veliko več možnosti kot tveganj. Ponuja velike možnosti za več miru, svobode in blaginje," je poudarila nemška kanclerka. Kot je sicer dejala, se zaveda, da beseda globalizacija številne plaši. Zato svet potrebuje gospodarstvo, "ki bo spoštovalo pravila pravične ureditve".

Ob tem je Merklova spomnila, da danes nastaja novo globalno razmerje moči. Pri tem je po njenem mnenju dobro, da je odgovornost za gospodarske zmogljivosti sveta danes na mnogo več ramenih kot še pred desetimi leti. "To je videti pri izjemno visoki in trajni rasti svetovnega gospodarstva. To koristi vsem nam - industrijsko razvitim državam in državam v razvoju."

Kot predsedujoča skupini sedmih industrijsko najrazvitejših držav in Rusije (G8) se je Merklova zavzela za odločen nastop te skupine, da bi države v razvoju z njihovo dinamiko vred vključili v globalno odgovornost. Zato si bo na vrhu G8, ki bo poleti potekal v nemškem Heiligendammu, prizadevala za dogovor o novih oblikah dialoga z velikimi državami v razvoju, kot so Brazilija, Kitajska, Indija, Mehika in Južnoarfiška republika.

Merklova je sicer še izjavila, da si "želi Evropo narediti sposobno za soočanje s prihodnostjo". Ob tem se je izrekla proti protekcionizmu v Evropi. Obenem je izrazila podporo pogajanjem o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so trenutno po petih letih razprav zaradi nezmožnosti dogovora o kmetijstvu v slepi ulici. Kanclerka je vse sodelujoče v teh pogajanjih v Svetovni trgovinski organizaciji pozvala, naj v luči dosege dogovora izkažejo sposobnost prilagajanja.

Svet v nenehnem spreminjanju

Rdeča nit srečanja, ki poteka pod geslom Spreminjajoče se ravnovesje moči, bodo štirje tematski sklopi. Prvi sklop ima naslov Nove silnice v svetovnem gospodarstvu, kjer bo beseda tekla o zmanjšanju zaupanja v dolar in povečanju vrednosti evra, pa tudi o nestabilnosti in tveganjih na finančnih trgih; na področju geopolitike bodo udeleženci razpravljali o konfliktih na Bližnjem vzhodu, iranskem vprašanju ter o energetiki v povezavi s podnebnimi spremembami.

Na poslovnem področju bodo udeleženci razpravljali o spremembah v načinu vodenja poslov. Svet je namreč z vzponom Azije postal bolj decentraliziran, kar drastično spreminja načine upravljanja poslov in podjetij. Razprava bo potekala tudi o pomenu komunikacij. Na področju tehnologije in znanosti pa bo beseda tekla o vplivu virtualnega sveta na identiteto in družbene skupnosti.

Podnebne spremembe kot izziv prihodnosti

V ospredju pozornosti bodo letos tudi podnebne spremembe. Tej temi bo namenjenih 17 zasedanj od skupno 228, kar je bistveno več kot v minulih letih. Udeleženci zasedanj bodo razpravljali o pravnih okvirih na tem področju, varnostnih in gospodarskih vidikih podnebnih sprememb ter ukrepih za prihodnost.

"Članstvo WEF zahteva, naj podnebne spremembe in vprašanja s področja okoljske varnosti uvrstimo v samo središče letošnjega programa," je dejal vodja okoljskih pobud pri forumu Dominic Waughray in nadaljeval, da vsebina letošnjega programa srečanja dokazuje pripravljenost vodilnih poslovnežev, da bi v sodelovanju z oblastmi in nevladnimi organizacijami poiskali prave rešitve.

"Podjetja, zastopana na letošnjem srečanju, imajo skupni promet v višini okoli 10.000 milijard dolarjev, kar je skoraj četrtina svetovnega bruto domačega proizvoda, zato je njihova večja vpletenost na tem področju lahko le pozitivna za vse nas", je poudaril.

Zasedanja tudi preko spleta

Letošnji vrh v Davosu bo sestavljalo 228 zasedanj, od katerih jih bo 50 dostopnih tudi prek spleta. Da bi poglobili razpravo v okviru foruma ("Davos conversation"), so bili vsi udeleženci srečanja - od vodilnih poslovnežev do politikov - povabljeni k pisanju t.i. spletnih dnevnikov ali blogov. Če so pretekla srečanja pozornost udeležencev in medijev pritegovala imena, kot Angelina Jolie, Brad Pitt, Michael Douglas in Sharon Stone, pa se bosta letošnjega vrha udeležila supermodel Claudia Schiffer in rock zvezdniki Bono.

Tudi letos za varnost udeležencev v Davosu skrbi na tisoče policistov in vojakov, nestrinjanje s poostrenim nadzorom in ukrepi pa so s protesti izrazili simpatizerji gibanja za drugačno globalizacijo.