Merkur bo stroške zaprtja zaračunal gradbincem

Minister Karl Erjavec je pojasnil, da je Merkur v Vižmarjah zapečaten, ker investitor ni dal vseh potrebnih papirjev za pridobitev uporabnega dovoljenja. Merkur je Gradis skupini G sicer poravnal vse obveznosti, ta pa družbi Betonal ni plačal računov.

Objavljeno
05. oktober 2009 20.20
Prvi mož Merkurja Bine Kordež
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana - »Prostori Merkurja v Vižmarjah so zapečateni, ker investitor ni dal vseh potrebnih papirjev za pridobitev uporabnega dovoljenja,« je zaplet z zaprtjem trgovskega centra po tednu dni poslovanja pojasnil okoljski minister Karl Erjavec. V Merkurju pravijo, da so skupaj z 80 zaposlenimi v novem centru postali žrtev spora med gradbinci, katerim bodo stroške zaprtja tudi zaračunali.

Kot zatrjujejo v Merkurju, so Gradisu skupini G za gradnjo centra poravnali vse obveznosti, Gradis pa ni plačal računov družbi Betonal za izkop gradbene jame. Betonal zato ni izročil evidenčnih listov, ki dokazujejo, kam so izkopano odložili. Od Merkurja je nato Betonal v zameno za te dokumente zahteval plačilo skoraj pol milijona evrov.

»Žal mi je, da podjetje, kot je Merkur, ne spoštuje odločb, ki jih izdaja država. Zakon velja za vse enako,« na to pravi Karl Erjavec. Kot je pojasnil, je inšpektor izdal odločbo, s katero je prepovedal uporabo objekta, vendar investitor (Merkur) objekta ni zaprl. Inšpektor je zato nadaljeval postopek z izvršbo. Izdal je odločbo o zapečatenju prostorov.

»Če bi kdo odpečatil te prostore, bi bilo to kaznivo dejanje, za kar je zagrožena tudi zaporna kazen,« je poudaril minister in dodal, da je zagrožena globa 1500 evrov za pravno osebo in 300 evrov za odgovorno osebo pravne osebe. Če bi Merkur še naprej uporabljal objekt pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja, pa bi ga gradbeni inšpektor v izvršilnem postopku z denarnim kaznovanjem prisiljeval k izpolnitvi obveznosti, torej k prenehanju uporabe. Po zakonu o graditvi objektov bi gradbeni inšpektor lahko izrekel deset kazni po 125.000 evrov, če objekta ne bi prej nehali uporabljati.

Kot je pojasnil Erjavec, bo zaplet rešen takrat, ko bo Merkur pridobil ustrezne dokumente, da bo lahko upravna enota za center v Vižmarjah izdala uporabno dovoljenje. Rok Istenič, predstavnik Merkurja za odnose z javnostjo, je povedal, da se z gradbinci ves čas pogovarjajo in jih prepričujejo, da je zaplet slab za vse. »Informacije, da bi se lahko kaj premaknilo, pa še nimamo,« je dejal.

Istenič je poudaril, da bodo stroške zaprtja centra zaračunali gradbincem. »Po pogodbi bi moral biti 24. septembra center končan v celoti,« je povedal. Če bo spor hitro rešen, škoda ne bi smela biti prevelika, povsem druga zgodba pa bi nastala ob morebitni selitvi blaga iz prodajalne in prerazporejanju zaposlenih. »O številkah še nismo govorili, ne vemo še, kako hudo bo,« je še dejal Istenič.

Erjavec vidi v ukrepu gradbene inšpekcije tudi simbolno dejanje. »V konkretnem primeru gre za problem evidenčnih listov, kam je bil odpeljan odpadni material. Na tem področju v Sloveniji vlada popoln nered,« je dejal minister in dodal, da ne smemo več dovoliti, da lahko nekatera podjetja odpadni gradbeni material odlagajo na divja odlagališča, pri tem pa ustvarjajo velike dobičke.

Na vprašanje Dela, ali se mu tako reševanje odnosov med izvajalci in podizvajalci gradbenih projektov zdi ustrezno, Erjavec ni odgovoril. »To ni naša stvar. Center nima uporabnega dovoljenja, in zato je zapečaten,« je dejal.

Iz torkove tiskane izdaje Dela