Microsoft ima še tri tedne

Evropska komisija je korporaciji Microsoft dala tri tedne časa, da odgovori na obtožbe Evropske komisij o predregem zaračunavanju vpogleda v poseben del kode operacijskega sistema Windows.

Objavljeno
26. marec 2007 20.13
Microsoft na CeBitu
Bruselj - Evropska komisija je ameriškemu računalniškemu podjetju Microsoft dala tri tedne časa, da odgovori na obtožbe Evropske komisije, da predrago zaračunava vpogled v tisti del kode operacijskega sistema Windows, ki omogoča povezljivost s programsko opremo njegovih konkurentov.

Microsoft bo moral tako višino licenčnin upravičiti do 23. aprila

Microsoft bo moral tako višino licenčnin za omenjene podatke upravičiti do 23. aprila, v nasprotnem primeru pa mu Bruselj grozi z dnevnimi globami v višini dveh milijonov evrov.

Potem ko je komisija 1. marca izpostavila previsoke cene za posredovanje podatkov za zagotavljanje medsebojne združljivosti Windowsov in programske opreme Microsoftovih konkurentov, je Microsoft dobil čas do 3. aprila, da komisiji pojasni svoje ravnanje. Ta rok je bil danes na prošnjo ameriškega podjetja podaljšan do 23. aprila.

Plačilo 497 milijonov evrov kazni

Leta 2004 je Evropska komisija Microsoftu naložila plačilo 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov. Komisija je takrat tudi zahtevala, naj ameriški gigant na evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in naj konkurentom na trgu programske opreme razkrije tisti del kode Windowsov, ki omogoča učinkovito komunikacijo Microsoftovih izdelkov z izdelki njegovih tekmecev.

Medtem ko je Microsoft kazen plačal takoj in Windowse ponudil brez predvajalnika medijskih datotek, pa se je zapletlo pri dokumentaciji, ki bi omogočala združljivost Windowsov z izdelki Microsoftovih konkurentov.

Evropska komisija: Tehnična dokumentacija Microsoft je nezadostna

Evropska komisija je decembra 2005, opirajoč se na poročila neodvisnih računalniških izvedencev, tehnično dokumentacijo, ki jo je do tedaj posredoval Microsoft in naj bi zagotavljala medsebojno združljivost, namreč označila za nezadostno. Ker kljub opozorilom Microsoft ni posredoval ustreznejše dokumentacije, je nato Bruselj julija lani zaradi tega Microsoftu naložil globo v višini dnevnih glob za vseh šest mesecev, kar je naneslo na 280 milijonov evrov.

Velja omeniti, da je Microsoft na odločitev komisije iz leta 2004 in na tisto iz julija lani vložil pritožbo pred Sodiščem Evropskih skupnosti, vendar to o zadevah še ni odločilo.