Microsoft začel s prodajo Viste

Vodilni svetovni proizvajalec programske opreme Microsoft je danes v trgovinah po vsem svetu začel prodajati svoj najnovejši operacijski sistem Windows Vista.

Objavljeno
30. januar 2007 11.29
Microsoft Windows Vista, začetek prodaje na Japonskem
New York/Tokio/Ljubljana - Vodilni svetovni proizvajalec programske opreme Microsoft je danes v trgovinah po vsem svetu začel prodajati svoj najnovejši operacijski sistem Windows Vista. Za razvoj Viste, ki je kupcem večjega števila licenc sicer na voljo že od novembra lani, je ameriški koncern porabil pet let in sedem milijard dolarjev. Vista je od danes na voljo tudi v Sloveniji, vendar le v angleškem jeziku - slovenska različica bo v trgovinah sredi marca.

Pri Microsoftu so prepričani, da bo v letu dni operacijski sistem Vista deloval že na več kot 100 milijonih osebnih računalnikov.

Zadovoljni ustanovitelj Microsofta Bill Gates je ob začetku prodaje novega operacijskega sistema izrazil prepričanje, da Vista prinaša nov delovni in življenski slog.

Visto pospremili z dogodki po vsem svetu

Microsoft je današnji začetek prodaje Viste zaznamoval s številnimi dogodki po vsem svetu. Osrednja slovesnost je potekala na newyorškem Times Squareu, med prvimi pa so splošno dostopnost Viste obeležili tudi v japonski prestolnici, kjer so se zaradi Viste pred trgovinami z računalniško opremo zbrale vrste kupcev.

Po ocenah vodstva Microsofta naj bi Vista v prvih treh mesecih prodaje zabeležila dvakrat večje število prodanih kopij kot prejšnji Microsoftov operacijski sistem Windows XP in petkrat večje kot Windows 95. Uporabniki lahko Visto kupijo in si jo naložijo tudi prek interneta, po pričakovanjih vodstva pa bodo potrošniki nov operacijski sistem kupovali predvsem ob nakupu novega računalnika.

Skupaj z Visto je Microsoft danes začel prodajati tudi zbirko programov Office 2007. Njena poslovenjena različica bo sicer na voljo maja, je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal generalni direktor Microsofta Slovenija Jaka Stele. V slovenščini bodo po njegovih besedah na voljo tudi programi Publisher, One Note in Groove ter vsi dodatki za novi Office, ki jih bo moč dobiti na spletu.

V Microsoftu sicer zatrjujejo, da je ena izmed ključnih izboljšav pri Visti večja varnost, tako npr. pri varovanju pred škodljivimi vsebinami in vdori, identifikaciji lažnih spletnih strani, ki omogočajo krajo osebnih podatkov (t.i. phishing).