Milan Mörec se vrača v Muro?

Predsednik uprave Mure Bojan Starman se za vrnitev v podjetje dogovarja z Milanom Mörcem, nekdanjim članom uprave, ki je zaradi nesporazumov z nekdanjim predsednikom uprave Alešem Kumperščakom Muro zapustil leta 2007.

Objavljeno
25. september 2009 18.14
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Novi predsednik Murine uprave Bojan Starman je potrdil, da se z Milanom Mörcem, nekdanjim članom uprave, zadolženim za proizvodno kooperacijo s tujimi partnerji, dogovarja za vrnitev v podjetje. Mörec se je pripravljen vrniti v kolekiv, vendar končne odločitve še ni sprejel. Iz Mure je odšel konec leta 2007 zaradi nesporazumov s takratnim predsednikom uprave Alešem Kumperščakom. Temu je očital, da se ne zaveda pomembnosti kooperacijskih poslov za Muro, nasprotoval pa je tudi množičnemu odpuščanju sodelavcev.

 

Mörec se ni razumel niti s Kumperšakovim predhodnikom Borutom Mehom. Ta je ponovitev mandata pogojeval s tem, da Morec ne bo več član uprave, kar nadzoni svet ni sprejel, zato je zapustil podjetje. Po Mehovem odhodu je Morec kandidiral za predsednika uprave, vendar se je nadzorni svet, ki ga je vodil Roman Ambrož, z najtesnejšim izidom glasovanja odločil za Aleša Kumperščaka.

 

Mörec je po odhodu iz Mure kot samostojni podjetnik delal za srbskega podjetnika Đorđa Nicevića, oziroma njegova podjetja Prvi maj Pirot, Rudnik, Niteks in Kluz. Sodeloval je tudi z oblačilnimi podjetji na drugih območjih bivše skupne države.

 

Vrnitev Mörca v kolektiv so večkrat, tudi s peticijo, zahtevali zaposleni, saj so mu priznavali strokovne in organizacijske sposobnosti in odlične poslovne zveze s tujimi partnerji, predvsem z nemškim Bossom. Prav sodelovanje z Bossom je temeljna poslovna usmeritev na novo organizirane družbe Mura in partnerji, v kateri bo dobili delo največ tisoč delavcev.

 

Včeraj je predsedniku uprave Bojanu Starmanu poslal odstopno izjavo predsednik nadzornega sveta Henrik Peternelj. Za Delo.si je povedal, da je odstopil iz etičnih razlogov. Dejal je še, da je bilo še v maju možno rešiti 1700 delovnih mest, vendar so vsi, razen uprave in NS, ki so bili vključeni v reševanje podjetja, zahtevali stečaj. Nadzorni svet bi odstopil že v času zadnjega protesta delavcev (to je bila njihova stavkovna zahteva), vendar tega ni storil, ker bi zaradi nepreklicnega odstopa uprave podjetje ostalo brez vodstva. Zdaj nadzorni svet šteje le še tri od skupno šestih članov. Ker mora odločitve sprejemati več kot polovica njegovih članov, je po Petereljevem odstopu postal opravilno nesposoben.

 

Peternelj je osebno proti vrnitvi Mörca v Muro, sploh pa ne na mesto člana uprave. "Res je, da je imela Mura v njegovih časih veliko dela, vendar tudi velikansko izgubo. To pomeni, da je Mura pridobivala posle po prenizkih cenah" je povedal Peternelj.