Milijarda bo, emisije tudi

Več kot milijardo evrov vredna naložba v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je vsekakor posel, ki pospeši razvoj gospodarstva. Ampak kako ob tem doseči, da bo Slovenija izpolnila zahteve evropskega podnebno-energetskega svežnja zakonodaje?

Objavljeno
19. oktober 2009 22.33
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Več kot milijardo evrov vredna naložba v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je vsekakor posel, ki pospeši razvoj gospodarstva. V teh časih je to še posebno pomembno. A pomembno je tudi odgovoriti na vsa vprašanja, ki se neizogibno pojavijo v zvezi s tako vsoto. Če se bo ta sploh uresničila. Za več kot polovico naložbe bodo najeli posojila, mednarodni bankirji pa zelo neradi slišijo o nesoglasjih v vladi. In ta menda so.

Slovenija potrebuje nove elektrarne, o tem ni dvoma. Gospodarska kriza je to sliko zameglila, a prej ali slej bo treba spet začeti uvažati več elektrike, kot je izvažamo in zanjo tudi drago plačati. Sedanje razmere, ko distributerji na trgu dobijo megavatno uro elektrike že za 45 evrov, ne bodo trajale večno. Tako se za leto 2015 napovedana cena elektrike iz novega bloka (dobrih 71 evrov) pravzaprav zdi še ugodna. Ugodna je tudi socialna slika. Premog daje kruh številnim družinam, za povrhu je, dokler ne zavrtajo do ogromnih količin nafte v Piranskem zalivu, tudi edino domače fosilno gorivo.

Ampak kako ob tem doseči, da bo Slovenija izpolnila zahteve evropskega podnebno-energetskega svežnja zakonodaje? Projekcija emisij ogljikovega dioksida iz petega in šestega bloka šoštanjske elektrarne za desetletje 2016-2026 je namreč skoraj na ravni skupnih predvidenih emisij celotne slovenske proizvodnje električne energije in toplote. Seveda je emisije vedno mogoče zmanjšati z zmanjševanjem števila obratovalnih ur, vprašanje je le, ali bo cena elektrike še vedno ugodna.

Vprašanje je tudi, koliko prostora bo ostalo za sonce, veter, geotermalno energijo in les, če bomo vse potrebe po elektriki zadovoljili s tremi velikimi elektrarnami. Prihodnost je v pametnih električnih omrežjih, pravijo strokovnjaki. Ta bi poskrbela za stabilnost sistema s priključitvijo na tisoče majhnih in nestabilnih proizvajalcev elektrike.

Verjetno je rešitev res le to, da sedanjo jedrsko elektrarno razgradijo, postavijo novo, seveda večjo, zaradi povečane porabe elektrike, na katero računajo tudi postavljalci TEŠ 6. Ta pa postane rezerva. Takrat bo domači rudnik že skoraj zaprt, tuj premog pa bomo uvažali po potrebi ter v skladu z emisijskimi in drugimi omejitvami.

Iz torkovega Dela.