Ministri o izzivih trgovinske politike

V Bruslju poteka neformalno srečanje ministrov EU, pristojnih za trgovino, ki se ga udeležuje tudi v. d. generalne direktorice direktorata za ekonomske zadeve s tujino na ministrstvu za gospodarstvo Metka Jerina.

Objavljeno
13. september 2009 17.40
Vrste pred trgovina ob začetku prodaje iPhona v Nemčiji.
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Bruselj - V Bruslju danes poteka neformalno srečanje ministrov EU, pristojnih za trgovino, ki se ga udeležuje tudi v. d. generalne direktorice direktorata za ekonomske zadeve s tujino na ministrstvu za gospodarstvo Metka Jerina. Osrednji točki razprave sta ključni izzivi trgovinske politike v svetovni gospodarski krizi in priprave na ministrsko srečanje WTO.

"Svetovna finančna in gospodarska kriza je bistveno vplivala na trgovino in jo postavila pred mnoge izzive. Sistem trgovanja se mora bolje odzivati na izzive, ki jih je prinesla globalizacija," so v najavi srečanja pojasnili v ministrstvu za gospodarstvo.

 

Ministri bodo govorili o krepitvi protekcionizma in o tem, kako se mu lahko mednarodna trgovina najbolje upre.

 

V tem okviru bodo razpravljali tudi o tem, kako se lahko Svetovna trgovinska organizacija (WTO) učinkoviteje odzove na rastoče gospodarsko povezovanje, ki ga je prinesla globalizacija, in kako lahko člani WTO prispevajo k temu, da se bo trgovina čim bolje odzivala tudi na podnebne spremembe.

 

Pomembna tema bo po navedbah ministrstva za gospodarstvo tudi izziv, kako lahko trgovinska politika EU prispeva k boljši vključitvi držav v razvoju v globalno trgovino, da bodo lahko njihovi prebivalci mednarodno trgovino in trge izkoristili za svoj napredek.

 

Današnje srečanje je sicer namenjeno tudi pripravi na redno ministrsko zasedanje WTO, ki bo konec novembra in v začetku decembra v Ženevi.