Ministrica Cotmanova obiskala Muro

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman se je danes s sodelavci srečala z vodstvom družb Mura ter Epas in Elos.

Objavljeno
04. april 2007 16.18
Murska Sobota – Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman se je danes s sodelavci srečala z vodstvom družb Mura ter Epas in Elos. Predsednik uprave Mure Borut Meh je opozoril na problematiko oblačilne industrije, Cotmanova pa je prisluhnila težavam in opozorila na novost v programu aktivne politike zaposlovanja, da lahko minister izda sklep, da imajo pri dodeljevanju sredstev prednost regije, kjer je stopnja brezposelnosti večja.

Meh je opozoril na težave vseh delovno-intenzivnih panog, ki zaradi okolja, v katerem delujejo, v primerjavi z novimi članicami EU postajajo nekonkurenčne. V Muri se zavedajo, da na dolgi rok samo z izvajanjem storitev oblačil ne morejo preživeti, zato so se lotili prestrukturiranja podjetja in posledično zmanjševanja števila zaposlenih, je povedal Meh.

Meh je opozoril tudi na to, da podjetje deluje v okolju, ki beleži najvišjo stopnjo brezposelnosti, zaradi česar Murini zaposleni v regiji nimajo alternativnih zaposlitev. Glede na starostno in izobrazbeno strukturo sodijo med težje zaposljive. Zato bi bilo treba po njegovem mnenju za te delavce prek zakonodaje in kolektivnega dogovarjanja zagotoviti fleksibilnejši prehod delavcev k drugemu delodajalcu.

Mura bi na primer za prehod svojih zaposlenih po veljavni zakonodaji k novemu delodajalcu, na primer k družbi Epas, morala izplačati odpravnine, čeprav bi ti delavci nadaljevali delo. V nasprotju z Muro bi po besedah direktorja družb Epas in Elos Tugomirja Frajmana ta čas zaposlili okrog 80 delavcev.