Ministrica pravno mnenje pričakuje sredi meseca

Skupno mnenje ljubljanskih in mariborskih pravnikov je pomembno za odločanje 
o TEŠ6. V kratkem bodo pripravljene še preostale študije o spornem energetskem projektu.

Objavljeno
04. marec 2011 10.12
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana - Ministrstvo za gospodarstvo v 10 do 14 dneh pričakuje skupno strokovno mnenje pravnih strokovnjakov ljubljanske in mariborske fakultete v zvezi z zavezanostjo projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6) javnemu naročanju in posledično ničnosti pogodbe s francoskim Alstomom. »Na vprašanje o ničnosti pogodbe ne znam odgovoriti. To je zelo zahtevno vprašanje, ki ima lahko zelo zoprne posledice, zato smo se odločili za pravno mnenje strokovnjakov s tega področja,« je pojasnila ministrica za gospodarstvo Darja Radić in dodala: »Te informacije so zelo pomembne tudi za nadaljnje odločanje o projektu TEŠ6.« Po poizvedovanju ministrstva za gospodarstvo pri slovenski misiji v evropski komisiji je jasno, da so tudi proizvajalci električne energije zavezanci zakona o javnih naročilih že od uveljavitve zakona o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev iz leta 2006. Možne pa so tudi izjeme. Zato mora podjetje sprožiti postopek pri evropski komisiji, in sicer prek slovenskega urada za varstvo konkurence, ki vlogi priloži analizo in oceno stanja konkurence na določenem področju.

Spomnimo, da TEŠ pri gradnji šestega bloka izvajalcev in dobaviteljev ni izbiral z javnimi naročili, ampak z neposrednimi pogodbami, katerih veljavnost je zaradi omenjene ugotovitve ministrstva negotova, še najbolj pogodba z Alstomom o dobavi opreme za TEŠ6. Ministrica pravi, da je treba preveriti, kaj omenjene ugotovitve pomenijo za vse aktivnosti za nazaj, če zakon ni bil upoštevan, ali so pogodbe nične, kdo je odgovoren, in se seveda dogovoriti tudi o sistemu za naprej. Zakon o javnih naročilih pa je po besedah Radićeve treba upoštevati tudi pri razpisu za gradbena dela šestega bloka, ki je bil prestavljen za deset dni.

Ministrica bo v kratkem dobila informacije o dosedanjih študijah projekta TEŠ6, potem pa bo počakala še na pravno mnenje, ki mu bo sledila presoja samega projekta na ravni vlade. »Žal mi je, da se o tem, ali sploh iti v projekt, sprašujemo sredi projekta. Vendar, če se kaže, da projekt ne bo imel želenih finančnih, ekonomskih učinkov, je moja naloga, tudi kot državljanke, opozoriti, kaj to pomeni za državljane,« je poudarila Radićeva. Pozive sindikata TEŠ k odstopu in obtožbi veleizdaje pa je označila za zelo hude obtožbe in neprimerno raven komunikacije.