Ministrstvo bo preučilo predloge delodajalcev

Ministrica Marjeta Cotman je delodajalcem podrobneje predstavila načrtovane spremembe zakona o delovnih razmerjih in obljubila, da bodo predlogi delodajalcev predmet diskusije na petkovih pogajanjih.

Objavljeno
05. marec 2007 13.50
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman
Ljubljana - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo predloge in pripombe na zakon o delovnih razmerjih, ki so jih na današnjem srečanju z ministrico Marjeto Cotman o noveliranju zakona podali delodajalci, preučilo, je po srečanju povedala ministrica. "Obljubila sem, da jih bomo preučili in da bodo predmet nadaljnje diskusije na pogajanjih v petek," je pojasnila Cotmanova in dodala, da je srečanje z delodajalci potekalo v konstruktivnem vzdušju.

Cotmanova: večina sprememb v korist delodajalcev

Cotmanova je delodajalcem na današnjem srečanju, ki je potekalo na njeno pobudo, podrobneje predstavila načrtovane spremembe zakona o delovnih razmerjih. Večina teh sprememb prihaja v zakon v korist delodajalcem, je dejala in dodala, da je namen zakona poskrbeti za socialno varnost vseh delavcev, pa tudi za večjo prožnost zaposlovanja.

"Poudarila sem, da je namen sprememb predvsem povečati konkurenčnost slovenskega gospodarstva in stremeti k reformam trga dela, h katerim se je zavezala vlada," je še dejala ministrica.

Na tej točki pa se delodajalci in vlada očitno razhajajo. Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Miroslav Klun je namreč po srečanju dejal: "Pokazalo se je, da obstajajo določene razlike v razumevanju vladnih reform iz leta 2005 za področje trga dela." Delodajalci so, tako Klun, predstavili svoje predloge za prenovo zaklona, ki so skladni z ukrepi vlade, ki jih je ta sprejela leta 2005.

Srečanje koristno za obe strani

Sicer so tudi delodajalci srečanje ocenili kot koristno za obe strani. Kot je dejal Klun, bo srečanje v pomoč delodajalcem pri sprejemanju prihodnjih določitev v zvezi s pogajanji. Iz njenih pojasnil pa so razbrali, da je ministrica pripravljena poslušati njihove predloge na celoten zakon in jih na osnovi pogajanj vseh treh strani upoštevati, je še dodal Klun.

Današnje srečanje je potekalo na predlog ministrice, ki ga je ta podala na pogajanjih o noveli zakona o delovnih razmerjih pred dobrim tednom dni, ki so jih delodajalci zapustili. "Pogajanja smo zapustili, ker ministrica ni pristala na naš predlog, da bi predlog za dopolnitve zakona dopolnili še z našimi predlogi, kar nam je bilo obljubljeno v času usklajevanj," je takrat pojasnil Jože Smole iz Gospodarske zbornice Slovenije.