Mirko Tuš ostaja najbogatejši Slovenec

Na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev se je tudi letos obdržal Mirko Tuš, ki stoji za holdingom Tuš. Na drugem mestu je z 240,7 milijona evrov obstal Igor Lah, tretje mesto pa je z 112,1 milijona evrov pripadlo Horvatu.

Objavljeno
04. november 2009 09.59
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev se je tudi letos obdržal Mirko Tuš, ki stoji za razvejanim holdingom Tuš. Njegovo premoženje se je sicer v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za dobro tretjino oziroma 38,1 odstotka na 340,6 milijona evrov, ugotavljajo v reviji Manager.

Na drugem mestu je z 240,7 milijona evrov obstal Igor Lah, ki je do premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati, sicer pa se je Lahovo premoženje zmanjšalo za 3,8 odstotka.

 

Tudi na tretjem mestu ni sprememb. Tako kot lani ga zaseda Darko Horvat, ki nadzira nizozemsko skupino družb Aktiva Holdings. Njegovo premoženje je ocenjeno na 112,1 milijona evrov, od lani pa se je zmanjšalo za 52,5 odstotka.

 

Do desetega mesta sledijo Dari in Vesna Južna (93 milijonov evrov), Jurij Krč (88,3 milijona evrov), Tomaž Lovše (73,6 milijona evrov), Hetem Ramadani (68,5 milijona evrov), Petra in Gabrijel Rejc (68,5 milijona evrov), Jože Joc Pečečnik (65,4 milijona evrov) in družina Anderlič (56,3 milijona evrov).

 

Kot navajajo v reviji Manager, je z lestvice je zgrmelo nekaj znanih obrazov, med drugim nekdanji prvi pivovar Boško Šrot. Kljub krizi pa je nekaterim premoženje vrtoglavo zraslo, med drugim družini Počkaj za 298 odstotkov, zaradi česar so se z lanskega 86. mesta zavihteli na 14. mesto. Hetemu Ramadaniju pa je premoženje zraslo za 231 odstotkov in se je povzpel za 42 mest.

 

Med stoterico tretjina novih imen

 

Tako sta se na visoko sedmo mesto povzpela Gabrijel in Petra Rejc z nemško multinacionalko Efaflex. Če je med prvimi stotimi najbogatejšimi tretjina novincev, se je morala tretjina z lestvice umakniti. Najtrša sta bila padca nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota in finančnika Branka Drobnaka. Lani sta bila oba v prvi deseterici, letos sta na ničli, še ugotavlja revija.

 

Sestavljalci lestvice so tako kot lani zajemali podatke predvsem iz delniških knjig, ki so vodene pri Centralni klirinško depotni družbi, iz registra Agencije za javnopravne evidence RS in drugih domačih ter tujih registrov, podatke s poslovnega spletnega portala Gvin, Ljubljanske borze vrednostnih papirjev, letnih poročil podjetij, arhiva.

 

Upoštevali so informacije, poznane uredništvu revije Manager in časnika Finance, ter objave drugih medijev in neuradnih virov. Vsem, ki so se znašli na lestvici, so dali možnost, da oceno komentirajo.