Mitja Gaspari novi stari guverner?

Januarja bodo poslanci glasovali o novem guvernerju Banke Slovenije. Predsednik države Janez Drnovšek je za kandidata predlagal dosedanjega guvernerja Mitjo Gasparija.

Objavljeno
04. januar 2007 07.00
Dosedanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari
Ljubljana – Na januarski seji državnega zbora bodo poslanci glasovali tudi o imenovanju novega guvernerja Banke Slovenije. Predsednik države Janez Drnovšek je za kandidata predlagal dosedanjega guvernerja Mitjo Gasparija. Za prevzem funkcije za ponovnih šest let bo moral v parlamentu zbrati 46 glasov.

Poslanske skupine so se o sedanjem guvernerju bolj ali manj že izrekle, v najštevilnejši poslanski skupini SDS pa bodo Mitja Gasparija povabili na srečanje prihodnji torek in se šele potem odločili. Drnovškova samovoljnost, da se o kandidatu ni posvetoval s poslanskimi skupinami, na odločitev SDS ne bo vplivala. Podobno menijo tudi v koalicijski DeSUS, kjer jih dejstvo, da se Drnovšek ni prej posvetoval z njimi, ne moti.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je povedal, da so večkrat tudi drugi kršili dogovore z Drnovškom ter žalili predsednika države, ko je šlo za stroške njegovega urada. Žnidaršič meni, da se tudi on ne bi z nikomer posvetoval, če bi ga obravnavali tako kot Drnovška – še posebej, če posvetovanje s poslanskimi skupinami ni obvezno. V DeSUS sicer o Gaspariju menijo, da je svoje delo dobro opravljal in da zato ni bojazni, da ne bi bilo tako tudi v prihodnje.

Več o tem v današnjem tiskanem Delu