Mlekarjem 1,2 milijona evrov pomoči

Slovenija naj bi za pomoč mlekarjem dobila okoli 1,2 milijona evrov od skupno 280 milijonov evrov, ki jih je za ublažitev mlečne krize predlagala Evropska komisija, je v Luksemburgu kmetijski minister Pogačnik.

Objavljeno
20. oktober 2009 14.43
Povečanje mlečnih kvot je signal za stabilizacijo cen
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Luxembourg - Ob tem je Milan Pogačnik poudaril, da je treba za izhod iz krize predvsem izboljšati dialog med pridelovalci in odkupovalci mleka.

Kmetijski ministri so v ponedeljek po Pogačnikovih govorili o "luči na koncu tunela", sam pa opozarja, da je cena mleka sicer stabilna, a zelo nizka; v Sloveniji še vedno za šest odstotkov nižja od cene v letu 2007. "Zadovoljen bom, ko se bo cena začela zviševati in bo šla proti ceni z leta 2007. Da bi kakšno silovito svetlo luč videl, tako da bi se mi bleščalo, to pa ne," je menil Pogačnik.

Zadnji napovedani ukrepi Evropske komisije o še zadnjih razpoložljivih 280 milijonih evrov za pomoč mlekarjem bodo poskušali pomagati ublažiti krizo. Kako natančno bodo sredstva določena, še ni dogovorjeno, bo pa veljalo načelo količine proizvodnje mleka. Slovenija pokriva 0,4 odstotka proizvodnje mleka v EU in tako bo njen delež okoli 1,2 milijona evrov, je pojasnil minister.

To je po Pogačnikovih besedah za Slovenijo ugodna situacija, vendar pa ne gre za posebno velika sredstva in tako to ne bo dokončno rešilo težav z mlečno krizo krizo. Minister poudarja, da bo treba še veliko delati na nacionalni ravni in izpostavlja pomen načrtovanih ukrepov, še posebej približno 70 milijonov evrov neposrednih plačil, ki bodo izjemoma sproščena že po 5. januarju.

Ob tem je minister še posebej izpostavil tudi predlog preučitve zakonodajnega okvira za pogodbena razmerja med pridelovalci in odkupovalci mleka. "To je pomembno vprašanje," je poudaril in napovedal, da bodo v Sloveniji okrepili pogovore med pridelovalci in odkupovalci mleka, še posebej s Kmetijsko-gozdarsko zbornico in Zadružno zvezo Slovenije, pa tudi s trgovino. Novi sestanki bodo že v sredo.