Množična stavka članov sindikata SKEI

V Sloveniji bo v petek med 6. in 23. uro splošna opozorilna stavka v kovinski in elektroindustriji. V SKEI pričakujejo, da se bo stavke udeležilo vseh 40.000 članov sindikata, lahko pa se jim pridružijo tudi nečlani.

Objavljeno
12. november 2009 11.07
Protestni shod kovinarjev pred GZS
Ka.L./Da.O./STA
Ka.L./Da.O./STA

Ljubljana - V Sloveniji bo v petek med 6. in 23. uro splošna opozorilna stavka v kovinski in elektroindustriji. Sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI) je po seji izvršnega odbora razglasil stavko, ki naj bi se je po pričakovanjih predsednice sindikata Lidije Jerkič udeležilo vseh 40.000 članov sindikata.


SKEI sicer od delodajalcev zahteva dvig najnižje izplačane plače na 600 evrov neto in izplačilo dodatka v višini 150 evrov bruto. Po predlogu so doživeli vrsto kritik o tem, kako nerazumni so, na nasprotni strani pa ni bilo odziva, kakšne zahteve bi bile primerne, je pojasnila. "V omenjenih panogah je trenutno zaposlenih 81.000 delavcev, v letošnjem letu oz. od začetka krize je poniknilo približno 20.000 delovnih mest," je dejala in dodala, da je članov SKEI nekaj manj kot 40.000. Od njih pričakuje, da bodo v stavki sodelovali.

Po statističnih podatkih iz avgusta je nekaj manj kot 24.000 zaposlenih oz. nekaj več kot 28 odstotkov vseh zaposlenih v dejavnosti prejemalo manj kot 600 evrov neto plače. Ravno to je zadeva, ki jo je po njenem prepričanju treba v Sloveniji spremeniti, in to čim prej. Država si takšne revščine ne more privoščiti in je treba to začeti popravljati.

"Po sredinih in današnjih pogajanjih, ko je bilo jasno, da stavka bo, so delodajalci intenzivno skušali vršiti pritiske v podjetjih, in sicer s ponudbami začasne rešitve ali za premostitev krize," je navedla. Dodala je, da je kar nekaj podjetij, kjer so se v tem času dogovorili za približno tisto, kar so bile stavkovne zahteve.

Po hitri oceni od danes zjutraj se bodo med 100 večjimi podjetji stavki med drugim pridružili v Metalu Ravne, Preventu Prevalje, Livarni Vuzenica, Impolu, MLM, Cimosu Tam, Etiju, Litostroju Power, Titanu, Magnetih, Fotoni, Rotomatiki, Klimi, Kovinoplastiki Lož, Cimosu Koper, Livu, Tomosu, Lami, Kladivarju, Tokosu, TPV Brežice, Metalni Senovi, Štorah Steel, Iskri Avtoelektriki, Iskra Kondenzatorji, Livarju Črnomelj in Gorenju.

Stavke pa med drugim ne bo v Podkrižniku v Velenju, Kolektorju, Uniorju, Arcontu, Unitechu v Škofji Loki, Carreri Optyl in Talumu. Pojasnila je tudi, da je nekaj podjetij, kjer stavke ni mogoče organizirati tako, da se vrata zaprejo, ker se lahko povzroči velika škoda.

Jerkičeva je sicer prepričana, da se bodo danes dogajali "udarci pod pasom, podkupovanje in vplivanje s strani delodajalcev". Ob tem pa je izrazila upanje, da se bodo v podjetjih, kjer je do dogovora prišlo, vseeno pridružili stavki.

V času stavke se bodo zbirali tudi podpisi med člani, in sicer za podporo trajajoči stavki in za podporo sistemskim zahtevam, za katere je organiziran protestni shod 28. novembra. Jerkičeva je prepričana, da bodo pogajanja tekla tudi v nadaljevanju, saj dialog v tej dejavnosti ni prekinjen, vendar do petka niso uspeli priti do konkretnih rezultatov.

Petkovi stavki naj bi se po napovedih pridružili tudi Sindikat kovinske, elektro in metalurške industrije Neodvisnost, Sindikat kovinske, elektroindustrije in elektronike pri KS 90, Solidarnost in Alternativa. Podporo stavki in zahtevam SKEI je danes izrekel tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.