Mobilkom bo tretji makedonski operater

Mobilkom Austria je kot edini ponudnik zmagal na razpisu za tretjega operaterja mobilne telefonije v Makedoniji. Za desetletno licenco, naj bi Mobilkom odštel do 10 milijonov evrov.

Objavljeno
05. februar 2007 15.28
Dunaj/Skopje - Avstrijski operater mobilne telefonije Mobilkom Austria je zmagal na razpisu za tretjega operaterja mobilne telefonije v Makedoniji, so danes sporočili iz Telekoma Austria. Za desetletno licenco, ki jo je mogoče tudi obnoviti, naj bi Mobilkom odštel do 10 milijonov evrov. Končna cena bo znana po koncu pogajanj o licenčni pogodbi, ki jih bo avstrijska družba začela kmalu.

Licenčni pogoji zahtevajo, da mobilni operater zažene svojo storitev v šestih mesecih od pridobitve licence in da v 12 mesecih zagotovi 30-odstotno pokritost celotnega prebivalstva, v 24 mesecih 50-odstotno in v 48 mesecih 90-odstotno pokritost prebivalstva. Decembra 2005 je penetracija mobilne telefonije v Makedoniji znašala 63 odstotkov.

Pridobitev licence za tretjega mobilnega operaterja v Makedoniji je po besedah izvršnega direktorja Telekoma Austria Borisa Nemšića nova priložnost za celotno družbo, potem ko je že dobila licenco za mobilnega operaterja v Srbiji. "To je v skladu s strategijo skupine, ki si želi utrditi navzočnost na trgih vzhodne in jugovzhodne Evrope," je poudaril Nemšić.

Kot je znano, je avstrijski Mobilkom edini poslal ponudbo za tretjega operaterja mobilne telefonije v Makedoniji. V razpisnih pogojih je makedonska vlada od morebitnega ponudnika zahtevala najmanj pet milijonov evrov za licenco, skupaj z garancijo kakšne znane svetovne banke. Poleg tega pa mora ponudnik imeti najmanj dva milijona uporabnikov in prihodke, ki so v zadnjih dveh letih presegali 300 milijonov evrov.

Mobilkom je sicer bil edini ponudnik na razpisu za tretjega operaterja mobilne telefonije v Makedoniji. Njegovo ime so objavili prejšnjo sredo po javnem odpiranju ponudb. Po poročanju makedonskih medijev naj bi makedonska vlada na ponudbo odgovorila najkasneje do 12. februarja.

V Makedoniji pričakujejo, da bo prihod tretjega mobilnega operaterja prispeval k znižanju cen splošnih storitev mobilne telefonije in izboljšal njihovo kakovost. Namero za sodelovanje je po objavi razpisa sicer izkazalo več tujih in makedonskih ponudnikov.
Mobilkom, hčerinsko podjetje Telekoma Austrie, je pred dvema mesecema pridobil tudi licenco za tretjega mobilnega operaterja v Srbiji, za 10-letno koncesijo pa je odštel 320 milijonov evrov.