Mobitel bi lahko izkrivljal konkurenco

Evropska komisija je na predlog analize trga zaključevanja klicev v mobilnih omrežjih, ki ga je Apek objavil sredi julija, podala pripombo, da bi cena, ki jo je določila agencija, Mobitelu lahko omogočala izkrivljanje konkurence.

Objavljeno
27. avgust 2009 12.34
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Ljubljana - Evropska komisija je na predlog analize trga zaključevanja klicev v mobilnih omrežjih, ki ga je Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) objavila sredi julija, podala pripombo, da bi cena, ki jo je določila agencija, prevladujočemu slovenskemu operaterju Mobitelu lahko omogočala izkrivljanje konkurence. V Apeku se po eni strani strinjajo, da bi se to teoretično lahko zgodilo, po drugi strani pa ta čas ne vidijo drugačne možnosti. Če bi namreč upoštevali (nižjo) ceno, ki jo je izračunal Mobitel, in se hkrati držali priporočil komisije in skupine evropskih regulatorjev (ERG), bi s tem precej zmanjšali prihodke preostalim trem operaterjem na trgu.

Do letošnjega aprila je lahko Simobil zaračunaval višje cene zaključevanja klicev od Mobitela (t. i. asimetrija), visoko asimetrijo je imel tudi Tušmobil. Po stari ureditvi naj bi Apek nova razmerja določil na podlagi stroškovne cene, ki bi jo izračunal Mobitel. Ker je ta kot svojo stroškovno ceno izračunal tri cente, je agencija na trg posegla z začasnim ukrepom. Ugotovila je namreč, da je ta cena za vse preostale operaterje prenizka in bi jim pomembno zmanjšala prihodke. V začasnem ukrepu in novi analizi je Apek kot izhodiščno ceno, ki velja za Mobitel in Simobil (ta nima več ugodnosti asimetrije), postavil 5,23 centa. Tušmobil in T-2 imata ceno 7,85 centa, kar je posledica asimetrije v razmerju 1 : 1,5. Evropska komisija je pred dnevi Apeku poslala odziv na analizo, v katerem je poudarila: »Če bi agencija največjemu operaterju omogočila zaračunavanje cene zaključevanja klicev, ki bi bila okrog 75 odstotkov višja od prikazanih stroškov, bi to lahko povzročilo izkrivljanje konkurence v škodo manjših konkurenčnih družb.«

 

Po mnenju komisije bi Mobitel do leta 2013 - takrat se bodo po predlogu agencije cene za vse operaterje spustile na 3,24 centa - tako ustvarjal presežni dobiček, s katerim bi na maloprodajni ravni lahko dosegel konkurenčno prednost pred svojimi tekmeci in tako še dodatno povečal svoj tržni delež. Vodja področja za telekomunikacije v Apeku Boštjan Makarovič se sicer strinja, da je to do nekje lahko problem, vendar poudarja, da tržni delež Mobitela upada in da se bodo stroški tega operaterja verjetno povečevali. »Poleg tega lahko agencija kadar koli ukrepa in razmerja uredi drugače, če bi se pokazalo, da regulacijo kdo izkorišča za predatorske maloprodajne cene,« je zagotovil Makarovič.

 

V Apeku so prepričani, da cene, ki jih nameravajo določiti operaterjem, niso precej drugačne od dejanskih stroškovnih cen in da samo zaradi cen zaključevanja klicev, ki so že tako pod evropskih povprečjem, ne morejo nastati nesorazmerja na trgu. Po Makarovičevih besedah cena, ki jo je izračunal Mobitel, ne more biti osnova za določanje cen na trgu. »Ker gre za operaterja z nenavadno visokim tržnim deležem in ker bi Mobitel s tem diktiral pogoje na trgu, saj predvsem majhni operaterji pomemben del prihodkov ustvarjajo z zaključevanjem klicev v njihovih omrežjih.«

 

Postavlja se vprašanje, ali ne bi mogel Apek Mobitelu določiti cene, ki jo je ta sam izračunal, vsem preostalim operaterjem pa dopustiti višje ali nižje asimetrije. Boštjan Makarovič pojasnjuje, da bi glede na priporočila evropske komisije zelo težko utemeljili, zakaj bi Simobil, ki je na trgu že deset let in ki ob predlagani ceni lahko posluje učinkovito, še vedno potreboval asimetrijo. Po priporočilih komisije naj bi posamezen operater to ugodnost užival največ pet let. Poleg tega skupina evropskih regulatorjev kot najvišje razmerje asimetrije priporoča 1 : 1,5, tako da bi se cena Tušmobilu in T-2 še dodatno znižala, kar bi jima povzročilo velike težave. Tudi zato, pravi Makarovič, v Apeku verjetno ne bodo precej spreminjali predlagane analize v končnih odločbah operaterjem, »ker komisija ni pokazala primernejše alternativne poti naprej«.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela