Mura: delavci, ki delajo, dobili septembrske plače

V murinih družbah, ki niso šle v stečaj, so izplačali septembrske plače. Od 2624 ljudi, ki so zaradi stečaja Murinih družb izgubili delo, jih je danes 618 dobilo izredno socialno denarno pomoč.

Objavljeno
19. oktober 2009 15.18
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - V Murinih družbah Mura in partnerji, Mura - EHM, M - Energetika, Mura - Unikat in Mura-AIKS, ki niso šle v stečaj in v katerih dela skupno 686 delavcev (od tega v Mura in partnerji 471 delavcev) so danes izplačali septembrske plače. Običajni plačilni dan v Muri je bil 18. dan v mesecu, zaradi nedelje je bilo izplačilo plač dan poznenje.

Delavci iz Murinih družb, ki so v stečaju in ki kljub odpovedi pogodb o delu v oktobru delajo za družbo Mura in partnerji, so danes na račun akontacije za oktobrsko plačo dobili izplačanih 360 evrov. Po besedah predsednik sindikata Draga Forjana delavci iz družb, ki so v stečaju, delajo za Muro in partnerji na osnovi sklenjenih pogodb s stečajnimi upravitelji.

Vseh 2624 delavcev, ki so bili zaposleni v družbah, ki so v oktobru šle v stečaj (Mura d. d., Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist), septembrskih plač zaradi pomanjkanja denarja niso dobili. Zato jih bodo v okviru stečajnih postopkov za posamezne družbe prijavili kot terjatev pri vzajemnem skladu. Tako je pojasnil predsednik Murinega sindikata Drago Forjan. Dodal je še, da v primeru, če do izplačila plač in akontacij plač ne bi prišlo, bi sindikat organiziral stavko.

V petek in danes je 898 od skupno 3300 Murinih delavcev dobilo obljubljeno izredno soclalno denarno pomoč. Kot je povedal generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Davor Dominkuš, so Centri za socialno delo do danes prejeli 2374 vlog Murinih delavcev, Centri za socilano delo pa so izdali 1549 odločb. Le štiri odstotke upravičencev do izredne socialne denarne pomoči je dobilo manjši znesek od najvišje dovoljenega zneska pomoči.

Naslednje izplačilo izrednih socilanih denarnih pomoči bo 26. oktobra. Dominkuš je že pred časom zagotovil, da bo izredna socialna denarna pomoč vsem Murinim delavcem izplačana do konca meseca.