Mura: Dva tisoč delavcev kmalu na cesti

Vodstvo Mure bo do konca meseca predlagalo prisilno poravnavo matične družbe d. d. z upniki, nato pa še za hčerinske družbe. Cilj je ohraniti proizvodnjo in vsaj tisoč delovnih mest.

Objavljeno
02. september 2009 20.32
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Vodstvo Mure bo do konca meseca za matično družbo Mura d. d. pripravilo predlog za začetek postopka prisilne poravnave z upniki., nato pa bo to storilo tudi za Murine hčerinske družbe. To je sindikalnim zaupnikom na popoldanskem sestanku povedal prokurist Zdenko Podlesnik. Dejal je še, da bo za družbo predlagal stečaj v primeru, ko bodo dokončno izčrpane vse možnosti za ohranitev vsaj tisoč delovnih mest.

Tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič je soglašal z odločnostjo sindikata, da se do zadnjega bori za ohranitev proizvodnje in čim več delovnih mest. V primeru Murinega stečaja delavci ne bi pridobili ničesar, pač pa bodo vse izgubili. Banke in drugi neločljivi upniki imajo terjatve zavarovane z Murinim premoženjem in zalogami izdelkov, zato v stečaju ne bodo izgubili ničesar. Najkrajšo bodo potegnili delavci, saj bodo ostali brez zaposlitve in brez odpravnin, saj v stečajni masi Mure za njih ne bo ostalo niti evra. Morebitni uspešni pobot z upniki bi pomenil ohranitev proizvodnje in tudi pravice do odpravnin delavcem, ki bodo ob zaposlitev.

Sindikat vztraja pri ponovnih pogovorih z vlado, ki je pred štirimi meseci prevzela pobudo za iskanje rešitve za Muro. Med drugim pričakuje, da eni od hčerinskih družb dodeli enkratno pomoč, ki bi omogočila nadaljevanje proizvodnje in nato njen prenos na dve novi neodvisni družbi v okviru Nove Mure.

Tudi ob najbolj ugodnem razpletu je že zdaj jasno, da bo v kratkem ostalo brez dela najmanj dva tisoč delavcev Mure. V Muri bodo po programu delali še ta in prihodnji teden. Nato bodo vsi zaposleni odšli na dopust, tisti, ki so ga že izkoristili, pa na čakanje.