Mura: ob polletju 3,66 milijona evrov izgube

Delničarji so na današnji skupščini dali razrešnico upravi in nadzornemu svetu za lansko leto. Lani je imela Mura d. d. 3,4 milijona evrov izgube, Skupina Mura pa 5,8 milijona verov. Podjetje obiskal tudi  Janez Lah.

Objavljeno
21. avgust 2009 20.15
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Delničarji Mure so se na današnji redni letni skupčini (prisotnega je bilo 43,1 odstotka kapitala) sezanili z lanskim poslovanjem Mure d. d. Ta je imela lani 3,4 milijona evrov izgube, Skupina Mura pa 5,83 milijona evrov izgube. Podelili so razrešnico upravi družbe, ki so jo lani na obroke vodili Aleš Kumperščak, Henrik Peternelj in Franc Huber, ter nadzornemu svetu za lansko leto. Za revizorja družbe so ponovno imenovali družbo Audit & Co. Trije delničartji so napovedali izpodbijanje sprejetih sklepov,

 

Danes se je sestal tudi nadzorni svet, ki pa se je ukvarjal a aktualnimi razmerami v družbi. Mura d. d. je v prvem polletju ustvarila za 19,5 milijona evrov prihodkov in 3,66 milijona evov izgube. Nadzorniki so ugotovili, da Mura kljub izredno težkemu finančnemu položaju, po zakonu o finančnem poslovanju družbe, še ni insolventna.

 

Nadzorniki so sklenili, da ne bodo dovolili morebitnega tretjega skrbnega pregleda poslovanja Mure, če ne bodo seznanjeni s tem, kdo je njegov naročnik. Prvi skrbni pregled poslovanja družbe je naročil Sod, drugega pa, kot je postalo znano pozeneje, za sestavljanje ponudbe za rešitev Mure, ki jo je Sodu posredoval podjetnik Joc Pečenik.

 

Prokurist Zdenko Podlesnik je povedal, da hčerinska nemška družba Trendline, ki je lani ustvarila 2,5 milijona evrov izgube, ni v stečaju. Zanjo teče predinsolventni postopek po nemški zakodnodaji in pomeni korak do morebitne uvedbe stečajnega postopka.

 

Včeraj je Muro skupaj z direktorjem murskosoboške občćinske uprave Bojan Petrijanom obiskal ptujski podjetnik Janez Lah. Lah, ki se je v četrtek pogovarjal tudi z direktorjem Soda Tomažem Kunatričem, je Podlesnika seznanil, da je Sodu v roku poslal tri ponudbe za rešitev Mure in da so vse konkurenčne. Podlesnik je povedal, da je Laha in Petrijana opomnil, da njune navedbe o njegovi nedosegljivosti niso resnične. Lah in Petrijan sta mu odgovorila, da je prišlo do nesporazuma.

 

Podlesnik je potrdil, da bo v ponedeljek nadeljeval pogovore s skrivnostnim poslovnežem iz Švice, ki ima menda slovenske korenine, o prodaji ljutomerskega obrata Mure, v katerem je zaposlenih 387 delavcev. Švicar, katerega ime Podlesnik ni želel imenovati, bi naj v obratu ohranil vsaj polovico delovnih mest. V obratu naj več ne bi šivali moških hlač, pač pa druge izdelke izven oblačilne stroke.

 

V ponedeljek se bodo vsi Murini delavci po podaljšanjem kolektivnem dopustu (trajal je dva, namesto teden dni) vrnili na delo. Ker je vodstvu Mure uspelo kupiti nekaj tkanin in druegega materiala, bodo nadaljevali tudi s šivanjem oblačil domačih blagovnih znamk. Podlesnik je povedal, da bodo sešili manj kot polovico načrtovanih oblačil domačih blagovnih znamk. Kooperecijskih poslov za september imajo dovolj.

 

Podlesnik je še povedal, da so v avgustu porabili le za 500.000 evrov garancij Soda, s katerimi so zagotovili manjkajoči denar za izplačilo julijskih plač. Delavcem, ki so odšli iz podjetja, so izplačali odpravnine. Podlesnik je za september napovedal povečanje že tako velikih finančnih težav, saj bodo avgustovski denarni prilivi zaradi kolektivnega dopusta občutno manjši od julijskih.

 

Vodstvo Soda bo Podlesnika v ponedeljek v Ljublajni sezanilo s ponudbo potencialnega rešitelja Mure, ki je pripravljen v Muro vložiti tudi denar.

 

" Imam občutek, da v Sodu razmišlajo o možnosti sinergije med predlogom potencilanega vlagatelja in predlogom uprave za rešitev čim več delovnih mest, ki so ga julija dali v predal, zdaj pa ga vseno proučujejo. Še vedno sem prepričan, da je predlog Murine uprave realen in da lahko ohranimo 1415 delovnih mst," je poudaril Podlesnik.