Mura v stečaj, ohranitev hčerinske družbe

Predstavniki vlade, lastnikov, vodstva in sindikatov Mure so se na današnjem sestanku strinjali, da se stečaju ni mogoče izogniti. Proizvodnjo bodo ohranili v hčerinski družbi Mura in partnerji, v okviru katere bi lahko zagotovili od 1000 do 1100 delovnih mest.

Objavljeno
11. september 2009 14.46
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Glavna lastnika, vodstvo in sindikat Mure so v četrtek ugotovili, da se ne bo mogoče izogniti stečaju krovne družba in večine družb v skupini Mura. Proizvodnjo bodo ohranili v hčerinski družbi Mura in partnerji, v okviru katere bi lahko zagotovili od 1000 do 1100 delovnih mest.

Načrt - katerega cilj je zagotoviti socialno varnost za vse zaposlene v družbi oz. skupini Mura, upoštevati interese upnikov in ohraniti perspektivno proizvodnjo - predvideva ohranitev proizvodnje v hčerinski družbi Mura in partnerji.

 

"Ta proizvodna družba tekoče posluje pozitivno. Je zdravo jedro, ki se ohranja," je danes v izjavi za medije v Ljubljani povedal direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Kuntarič. Po načrtih vodstva Mure je v njej predvidenih od 1000 do 1100 delovnih mest, je dodal.

 

S stečajem Mure bo upravljanje prevzel stečajni upravitelj. Mura bo ostala 100-odstotni lastnik družbe Mura in partnerji. Ta Murina naložba bo predmet stečajne mase in stečajni upravitelj jo bo v stečajnem postopku prodajal.

 

Pomembno je, da se proizvodnja nadaljuje, še posebej sedaj v času menjave sezone, je poudaril Kuntarič. Zato bo Sod zagotovil dodatna poroštva za zagotavljanje obratnega kapitala in s tem omogočanje nadaljevanja proizvodnje. Kuntarič ocenjuje, da bodo morali zagotoviti še dodatnih pet milijonov evrov poroštev.

 

Vodstvo Mure še vedno razmišlja o postopku prisilne poravnave, je povedal Kuntarič, a dodal, da je verjetnost za uspeh prisilne poravnave majhna. Na četrtkovem sestanku na vladi so se dogovorili, naj se ti postopki pospešijo. "Gre za 14 dni do enega meseca," je povedal Kuntarič.