Na Danskem SMS namesto znamk

Danska pošta bo prvega aprila ponudila storitev mobilnega plačevanja znamk. Uporabniki mobilnih telefonov bodo poslali določeno kodo na številko, nazaj pa bodo dobili kodo, ki jo bodo napisali na mesto za znamke.

Objavljeno
11. marec 2011 16.45
Ka.K., delo.si
Ka.K., delo.si
København - Od prvega aprila pred poštnimi okenci na Danskem ne bo več vrst, saj bodo uporabniki klasične pošte namesto nakupa znamke storitev lahko plačali s kratkim sporočilom po mobilnem telefonu.

Danska pošta bo aprila uvedla storitev mobilnega plačevanja za standardno pošiljko. Uporabniki pošte bodo lahko namesto znamke poslali kratko sporočilo, nazaj pa bodo dobili kodo, ki jo bodo napisali na mesto, kjer je imela svoje mesto znamka.

"Mobilna pošta bo zelo uporabna za tiste, ki ne potrebujejo dokazila o kraju in času," je pojasnil tiskovni predstavnik danske pošte Henrik Larsen. Hkrati pa bo tako omogočeno 24-urno pošiljanje pisem, saj boste lahko "mobilno znamko" dobili ob katerikoli uri, kjerkoli že boste.

Mobilna znamka pa bo nekoliko dražja od navadne, saj bodo uporabnikom zaračunali tudi pošiljanje kratkega sporočila, medtem ko bo cena pošiljke ostala enaka. Znesek bo uporabnik plačal na koncu meseca na položnici s preostalo naročnino.

Slabost mobilne znamke je v tem, da bo koda potekla v sedmih dneh, medtem ko imate lahko klasično znamko v predalu pisarne mize dokler se storitev ne podraži. 

„Seveda bo tradicionalna danska znamka ostala živa, dodali smo le kvalitetno ponudbo" je tiste, ki se bojijo, da bo znamka šla v pozabo, pomiril tiskovni predstavnik tiste,

Ideja o mobilni znamki se po severni Evropi še širi, saj o tej potezi razmišljajo tudi na Švedskem.