Na desettisoče zaposlenim ne plačujejo socialnih dajatev

Na začetku oktobra socialnih prispevkov ni plačevalo 3081 podjetij, ki so zaposlenim dolgovala več kot 4000 evrov. Izkazalo se je že, da delavci sploh ne vedo, da delodajalec socialnih prispevkov iz bruto plač ne plačuje.

Objavljeno
20. oktober 2009 12.32
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc
Ljubljana - Ali 52.808 zaposlenih ve, da njihovi delodajalci zanje ne plačujejo prispevkov za socialno varnost? Po podatkih davčne uprave je bilo 5. oktobra v državi 3081 podjetij, ki so za socialne prispevke svojih zaposlenih dolgovali več kot 4000 evrov, koliko je bilo podjetij z manjšim dolgom, ni mogoče izvedeti. »Meja 4000 evrov je določena z zakonom o davčnem postopku, ki davčni upravi nalaga poročanje o dolžnikih z dolgom več kot 4000 evrov. Seveda je velika razlika, če podjetje izkazuje dolg pri prispevkih v višini nekaj evrov ali nekaj tisoč evrov,« pojasnjujejo v generalnem davčnem uradu.

Več deset tisoč zaposlenih se ne more nadejati pomoči, kakršno so dobili nekdanji delavci Steklarske Nove: tem bodo neplačane socialne prispevke za 27 mesecev plačali iz državnega proračuna in nazadnje tudi 100-odstotna lastnica podjetja Kapitalska družba, čeprav takšnega poplačila socialnih prispevkov pri posameznikih ne predvideva noben veljavni zakon. Več deset tisoč zaposlenih se ob tem upravičeno sprašuje, kdo bo pomagal njim. V generalnem davčnem uradu poudarjajo, da se podatki o neplačnih socialnih prispevkih iz dneva v dan spreminjajo: podjetje, ki je bilo na začetku meseca dolžnik, zdaj morda ni več.

Izkazalo se je že, da delavci sploh ne vedo, da delodajalec socialnih prispevkov iz bruto plač ne plačuje, čeprav morajo po 203. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vsi plačniki prispevkov enkrat na leto o zneskih poročati pokojninskemu zavodu in kopijo dostaviti tudi zavarovancem. Davčna uprava zavarovancev, torej zaposlenih, sama ne obvešča, da jim delodajalec prispevkov ne plačuje, lahko pa to preverijo sami. Po zakonu o davčnem postopku mora davčna uprava na zahtevo zavezanca ugotoviti, ali delodajalec zanj plačuje socialne prispevke. Od 1. januarja do 19. oktobra letos je 2791 zavezancev naročilo takšno preverjanje na davčnih uradih: januarja 271, februarja 309, marca 253, aprila 224, maja 218, junija 318, julija 308, avgusta 273, septembra 361 in do 19. oktobra 256.

Več v današnjem Delu.