Na Kosovu je zmagal Kosmocel

Na mednarodnem razpisu za drugega mobilnega operaterja na Kosovu je zmagal konzorcij Kosmocel, katerega članice so družbe Dukadjini iz Peči, Kuitesa iz Prištine in neimenovana italijansko-ameriška družba.

Objavljeno
06. februar 2007 20.00
Mobilni telefon
Priština - Kosovska agencija za telekomunikacije je sporočila, da je na mednarodnem razpisu za drugega mobilnega operaterja na Kosovu zmagal konzorcij Kosmocel. Njegove članice so družbe Dukadjini iz Peči, Kuitesa iz Prištine in neimenovana italijansko-ameriška družba. Ponudbo za drugega operaterja je oddal tudi Telekom Slovenije preko hčerinske družbe Ipko.net iz Prištine.

Na mednarodni razpis za drugega mobilnega operaterja na Kosovu je prispelo šest ponudb, od katerih je lokalna komisija dve zavrnila, tako da sta poleg Kosmocela in slovenskega Telekoma ostala še avstrijski Mobilkom in Team Kosova.

Kot so poročali beograjski mediji, je predsednik agencije za telekomunikacije Anton Berisha zatrdil, da je posebna komisija za ocenjevanje ponudb dala največje možno število točk Kosmocelu. V Komisiji so bili tudi predstavniki agencije, kosovske vlade in misije ZN na Kosovu (UNMIK).

Telekom Slovenije ima prek Ipkoneta licenco za fiksno telefonijo

Podjetje Ipko.net, prek katerega je Telekom prisoten na Kosovu, sicer že ima licence za fiksno telefonijo ter dovoljenja za širokopasovne in kabelske storitve.

To je bil že drugi razpis, saj je prvega, na katerem je zmagal konzorcij kosovske družbe Mobikos in slovenskega Mobitela, morala razveljaviti lokalna vlada na zahtevo UNMIK. Ko so napovedali drug razpis, je kosovska vlada napovedala, da ji bo v razpisnem postopku pomagala švedska svetovalna družba Stela Con, ki so jo izbrali na mednarodnem razpisu in ki je tudi pripravila ponudbo.
Družba Dukadjini kot ena od članic konzorcija Kosmocel, ki je zmagal na drugem razpisu, je bila pogosto omenjana tudi v prvem postopku za drugega mobilnega operaterja. Dukadjini je najmočnejša zasebna družba na Kosovu, njen lastnik Ekrem Luka pa velja za enega od najbolj bogatih Albancev v pokrajini.

Prištinski mediji so še pred objavo prvega razpisa leta 2004 poročali, da je Luka od srbskega poslovneža Bogoljuba Kariča kupil del Mobtela, ki pokriva Kosovo in ustanovil MobiKos, ki se je skupaj s slovenskim Mobtelom potegoval za licenco za drugega mobilnega operaterja. Oblasti v Beogradu so prav to kupčijo pozneje izrabile kot povod za odvzem večinskega deleža Mobtela od Kariča in njegovo prodajo norveškemu Telenorju.