Na nadzornem svetu Luke ne pričakujejo »nič revolucionarnega«

Gregor Veselko skoraj gotovo ostaja na čelu Luke, medtem ko zaradi predčasne razrešitve Robert Časar in Aldo Babič tožita za odpravnino. Če bi uspela, bi menda samo zanju lahko šlo za kakih 400 tisoč evrov odpravnine.

Objavljeno
24. avgust 2009 21.07
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – »Nič revolucionarnega se ne bo zgodilo na petkovi seji nadzornega sveta Luke Koper.« Tako je izjavil Janez Požar, prvi nadzornik pristaniškega podjetja, podobnega mnenja pa je še nekaj drugih nadzornikov. Javnost namreč zanima, kaj se bo zgodilo z upravo, za katero je prometni minister Patrick Vlačič izjavil, da ni bila izbrana z njegovim soglasjem in da bodo prvega moža iskali z mednarodnim razpisom. Zdaj je dokončno jasno, da bo junija imenovani Gregor Veselko še naprej ostal predsednik uprave.

Nadzorniki nimajo nikogar, ki bi ga nadomestil, prav tako nimajo nobenega trdnega argumenta, zaradi katerega bi morali zamenjati zdajšnjega prvega moža. Za nameček pa je vse jasneje, da Veselka podpirajo tudi nekateri vplivni predstavniki slovenskega gospodarstva in politike. Zato bo na seji nadzornega sveta več pozornosti usmerjene v druga dva člana uprave - Marjana Babiča in predstavnika delavcev - Borisa Marzija.

Po besedah Janeza Požarja bodo razpravljali prvem krogu izredne revizije (Pricewaterhouse-Coopers), polletnim poslovnim rezultatom, viziji razvoja podjetja, ki ga je pripravila uprava, poslovniku o delu in nekaterim naložbam ( dokončanju prvega pomola in gradnji drugega krožišča pred Luko Koper). Zamenjave Marjana Babiča in Borisa Marzija ni na dnevnem redu. Toda prvi krog revizije je menda pokazal hujše nepravilnosti, kot so predvidevali. Najbolj problematično je, kako slabo so ravnali z denarjem in naložbami. Denar ni curljal iz Luke, ampak odtekal po debelih ceveh, je nekdo ponazoril stanje.

Prve analize kažejo, da so najbolj problematične investicije in dokapitalizacije treh tujih podjetij. Zato ni čudno, da se je podjetje znašlo v precejšnjih likvidnostnih težavah. Za nameček je v letošnjem prvem polletju za 21 odstotkov manj pretovora, v zadnjem letu pa so hkrati za skoraj 12 odstotkov povišali plače (uprava si je kupovala naklonjenost).

Več si preberite v torkovi izdaji tiskanega Dela.