Na razprodajah odkrili 18 kršitev

Tržni inšpektorji so v prvih dveh dneh zimskih razprodaj ugotovili 18 kršitev pri trgovcih, ki najpogosteje niso ustrezno objavili razprodaje.

Objavljeno
11. januar 2007 12.26
Ljubljana - Tržni inšpektorji Tržnega inšpektorata RS so v prvih dveh dneh zimskih razprodaj opravili nadzor pri 99 trgovcih, ki posezonsko razprodajajo tekstil in obutev, in kršitve ugotovili pri 18 trgovcih. Med ukrepi so izrekli 12 opozoril, v enem primeru pa so izdali plačilni nalog, je sporočila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič.

Zimske razprodaje so se v slovenskih trgovinah začele 8. januarja, na prvi delovni ponedeljek v januarju. Tržni inšpektorji so pri trgovcih preverjali pravilnost objave razprodaje, označenost blaga s ceno pred znižanjem in znižano ceno, ali najvišji objavljeni odstotek znižanja zajema eno četrtino vrednosti blaga v razprodaji in spoštovanje pravil razprodaj.

Najpogosteje, v 14 primerih kršitev, trgovci niso ustrezno objavili razprodaje, kar pomeni, da je manjkal podatek o vrsti blaga ali o času trajanja razprodaje. Dva trgovca sta popust kupcem obračunavala na blagajni in s tem kršila pravila o razprodajah, v dveh primerih pa cene na izdelkih niso bile ustrezno označene.

Zaradi ugotovljenih kršitev so inšpektorji trgovce v glavnem opozarjali, saj so ti takoj odpravili ugotovljene nepravilnosti. Tako so inšpektorji izrekli 12 opozoril. V enem primeru pa so zaradi neoznačitve cen trgovcu izdali plačilni nalog, je še pojasnila Grličeva. Končno poročilo o ugotovitvah in ukrepih bo sicer tržni inšpektorat pripravil po koncu razprodaj.