Na tisoče Airbusovih zaposlenih protestira proti odpuščanju

Na tisoče zaposlenih v evropskem letalskem proizvajalcu Airbus z združeno stavko po vsej Evropi izraža svoje nasprotovanje z načrtom prestrukturiranja, ki predvideva odpuščanje in zaprtje več tovarn.

Objavljeno
16. marec 2007 15.40
Pariz - Na tisoče zaposlenih v evropskem letalskem proizvajalcu Airbus danes z združeno stavko po vsej Evropi izraža svoje nasprotovanje z načrtom prestrukturiranja, ki predvideva obsežno odpuščanje in zaprtje več tovarn. Sindikati opozarjajo, da so s svojim bojem komaj začeli, in da bodo v primeru, da jim države ne bodo prisluhnile, še stopnjevali pritisk.

Stavka je danes zajela zaposlene v Nemčiji, Franciji in Španiji. Sindikati v Nemčiji so pripravili protestni shod v Hamburgu, kjer se je po ocenah organizatorjev zbralo 15 tisoč delavcev iz šestih tovarn. Več kot dva tisoč pa jih je protestiralo tudi pred nemško tovarno v Laupheimu, ki je predvidena za zaprtje.

Protesti v Franciji so bili nekoliko manjši od napovedanih. Skupno je v Franciji stavkalo okoli deset tisoč Airbusovih zaposlenih, pred sedežem Airbusa v francoskem mestu Tolouse pa so jih organizatorji našteli sedem tisoč, policija pa 5500, kar je polovico manj od okoli 15 tisoč zaposlenih, ki so se udeležili protestnega shoda 6. marca.

O stavki poročajo tudi iz Španije. Od okoli devet tisoč zaposlenih v Airbusovih tovarnah v tej državi jih je danes delo po ocenah zapustilo nekaj več kot sedem tisoč. Sindikati so opozorili, da predloženega načrta za prestrukturiranje ne bodo sprejeli in da so pripravljeni na boj. Stavkajoči so medtem opozarjali na slabo vzdušje in negotovost, ki trenutno vlada v Airbusu.

Evropski letalski proizvajalec je predvsem zaradi velikih zamud pri proizvodnji svojega letala A380 lani zdrsnil v rdeče številke. Vodstvo družbe je skupaj z njenim lastnikom, letalskim in oborožitvenim koncernom EADS, pripravilo načrt za prestrukturiranje, ki naj bi podjetje spet vrnil na pravo pot. Načrt, imenovan Power8, pa predvideva ukinitev deset tisoč delovnih mest in prodajo ali zaprtje šestih evropskih tovarn, kar je razlog za današnje proteste.